Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Mobile Learning: O Mr. Bean... διδάσκει στατικό ηλεκτρισμό

Η διδασκαλία της φυσικής μπορεί να γίνει διασκεδαστική, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση, φαντασία και φυσικά τα κατάλληλα παιδαγωγικά μέσα. Με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας της ποιοτικής προσέγγισης του στατικού ηλεκτρισμού λοιπόν, ζητήθηκε… η συνδρομή του Mr. Bean, προκειμένου οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καβάλας να εξασκηθούν στην κατανόηση των εννοιών του στατικού ηλεκτρισμού. 
Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό ήταν το Edpuzzle. Πρόκειται για ένα λογισμικό που προσφέρει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό, μεταξύ άλλων, αφενός να επεξεργάζεται βίντεο, όπως να προσθέτει φωνητικά σχόλια ή να ενσωματώνει quiz και αφετέρου να παρακολουθεί τις επιδόσεις των μαθητών, όταν αυτοί παρακολουθούν το βίντεο και απαντούν στις ερωτήσεις του quiz.

To Εdpuzzle είναι προσβάσιμο μέσω Η/Υ στη διεύθυνση https://edpuzzle.com/ ή μέσω κινητού/tablet στο google play store, στη διεύθυνση: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.edpuzzle.student

Ο εκπαιδευτικός, κάνει αρχικά sign up, δημιουργεί έναν λογαριασμό ως καθηγητής (teacher) και στη συνέχεια δημιουργεί και μία «τάξη» που συνδέεται με έναν μοναδικό κωδικό (π.χ. ogiotaw). Κατόπιν, έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει ένα βίντεο, ακόμη και από το Youtube, να το επεξεργαστεί, να προσθέσει σε αυτό ένα quiz και να το συνδέσει με την τάξη αυτή. 
Οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν το edpuzzle, είτε μέσω Η/Υ είτε μέσω των κινητών τους, με τον ίδιο τρόπο όπως ο εκπαιδευτικός, αλλά να κάνουν sign up ως μαθητές και να επισκεφθούν την «τάξη» τους με τη βοήθεια του κωδικού της (ogiotaw), που τους έχει δώσει ο καθηγητής τους. Εκεί, θα βρούνε το σχετικό βίντεο και θα απαντήσουν στο quiz. Ο καθηγητής τους θα παρακολουθήσει το βαθμό επιτυχίας τους. 
Αυτή τη διαδικασία ακολούθησαν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καβάλας, εξασκούμενοι στη Φυσική με ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο.

Για του λόγου το αληθές, προσκαλούμε τους αναγνώστες, εκπαιδευτικούς ή μαθητές, να ενταχθούν σε μία ειδική τάξη που φτιάχτηκε μόνο γι’ αυτούς!

Όσοι το επιθυμούν λοιπόν, μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του edpuzzle στο  https://edpuzzle.com/ ή να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό/tablet τους από το google play store, στη διεύθυνση:

Στη συνέχεια, κάνουν “sign up” ως μαθητές (students) και αμέσως μετά επιλέγουν “sign up with Edpuzzle”. Γράφουν τον κωδικό ogiotaw κι επιλέγουν “create your account”. 
Κατόπιν καταχωρούν Όνομα και Επώνυμο,  με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες (θα βλέπει τα στοιχεία αυτά ο καθηγητής – Μανόλης Κουσλόγλου), καθώς και username και password (αυτά δεν εμφανίζονται στον καθηγητή). 
Πλέον οι επισκέπτες, μπορούν να δούνε το βίντεο και να απαντήσουν στο quiz. Για λόγους ευγένειας, έχει δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες της εικονικής αυτής τάξης να παρακάμψουν όλες τις ερωτήσεις του quiz, σε αντίθεση με τους μαθητές των τάξεων της Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καβάλας, που δεν τους είχε δοθεί η δυνατότητα αυτή.

Καλή επιτυχία!

Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου