Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή





Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγκριτικά με την αντίστοιχη ταχεία διάδοση και ευρεία παγίωση των κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών παγκοσμίως. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία, η χρήση των smartphones στην Β'θμια εκπαίδευση εντοπίζεται στις πολύ αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια χρήσης τους σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, εξ' ανάγκης και λόγω έλλειψης άλλων ηλεκτρονικών πόρων, όπως Η/Υ, δίκτυα κ.α.
Στις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η ένταξη των προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μάλλον ανύπαρκτη. Οι κυριότεροι λόγοι είναι η έλλειψη σχετικής νομοθεσίας αλλά και η προκατάληψη που υπάρχει σε σχέση με τη χρήση κινητών συσκευών επικοινωνίας από έφηβους στα Σχολεία. Την ίδια στιγμή ωστόσο επιτρέπεται, και προωθείται πολλές φορές, η χρήση των κινητών εκτός σχολείου. Αυτή η αντιφατική στάση δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη και υπεύθυνη κοινωνία, η οποία γνωρίζει καλά ότι η ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση είναι πια συνυφασμένη με την καθημερινότητα των εφήβων.
Ο σωστός δρόμος, κατά την άποψή μου, είναι η εκμετάλλευση της διείσδυσης των κινητών συσκευών στη ζωή των μαθητών και η προσπάθεια να κατευθυνθεί η χρήσης τους προς εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλά και προγραμματισμένα και μελετημένα, καθώς οι εξελίξεις θα προλάβουν οποιεσδήποτε υπεύθυνες πρωτοβουλίες. Είμαι πεπεισμένος ότι η ένταξη των κινητών συσκευών στην εκπαίδευση είναι αναπόφευκτη, πολύ φοβάμαι ωστόσο ότι η ένταξη θα γίνει de facto και χωρίς προηγούμενη μελέτη και όχι de jure, μετά από προσεκτικά βήματα.  
            Για τους λόγους που ανέφερα, εν συντομία για λόγους διαδικτυακής οικονομίας, σκέφτηκα να ξεκινήσω μία προσπάθεια  μελέτης, αναζήτησης και υπεύθυνου πειραματισμού σχετικά με την ένταξη των κινητών τηλεφώνων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει και την απόπειρα δημιουργίας σχετικού εκπαιδευτικού λογισμικού για android smartphones που θα διατίθεται δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις στο Google playstore (η πρώτη εφαρμογή βρίσκεται ΕΔΩ)
         Έφτασε η στιγμή λοιπόν για το συνδυασμό και εκμετάλλευση όλων των σπουδών και εμπειριών μου των τελευταίων τριάντα, πότε πέρασαν κιόλας, ετών. Το κάνω την ημέρα των γενεθλίων μου, για συμβολικούς λόγους. Το ιστολόγιο αυτό θα είναι η βάση μου. Ελπίζω να υπάρξει καλή συνέχεια.

Κείμενο: Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου