Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Και όμως: Η χρήση κινητών δεν απαγορεύεται... στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!



Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς γνωρίζουν ότι η χρήση των κινητών απαγορεύεται στα σχολεία. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει:
Η απαγόρευση των κινητών και άλλων παρόμοιων ηλεκτρονικών συσκευών προβλέπεται από τις παρακάτω, τρεις όλες κι όλες, Εγκυκλίους/Υπουργικές Αποφάσεις:
Την πρώτη Υ.Α. (132328/Γ2/07-12-2006) της τότε Υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου, που απαγορεύει ρητά την κατοχή κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται μαθητής να φέρει κινητό στην τσάντα του και απενεργοποιημένο
Την Υ.Α. του Υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου (100553/Γ2/04-09-2012) που επιπλέον απαγορεύει και όλες τις παρόμοιες συσκευές, όπως κάμερες.
Την Εγκύκλιο (137003/Δ1/25-08-2016) του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ, Ιωάννη Παντή που διατηρεί την απαγόρευση, αλλά επιφέρει δύο πολύ σημαντικές αλλαγές στα Δημοτικά Σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
- Το σχολείο μπορεί να διαθέτει στους μαθητές ανάλογο (με τα κινητά) εξοπλισμό, ο οποίος «χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού»
- Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιεί τον δικό του ηλεκτρονικό εξοπλισμό και πάλι σύμφωνα με το περιεχόμενο της προηγούμενης παραγράφου.
             Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω, εν συντομία:
Α) Η κατοχή κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται στους μαθητές.
Β) Ωστόσο, επιτρέπεται η χρήση κινητών στα Δημοτικά Σχολεία αποκλειστικά για εκπαιδευτικές ανάγκες, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού και με την προϋπόθεση ότι έχουν διατεθεί στους μαθητές από τις Σχολικές Μονάδες ή ανήκουν στους εκπαιδευτικούς.

            Πολλά ιδιωτικά σχολεία γνωρίζουν τον νόμο (η αλήθεια είναι ότι… δεν τον περίμεναν για να ξεκινήσουν) και χρησιμοποιούν τάμπλετς στη διδασκαλία, ενώ εταιρίες εκπαιδευτικού λογισμικού που είναι γνωστές στο σχολικό περιβάλλον, διαφημίζουν συστήματα ψηφιακής τάξης.
Ωστόσο αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν να επιτρέπεται η χρήση κινητών στα Δημοτικά Σχολεία για εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά όχι σε Γυμνάσια και Λύκεια; Μήπως θα πρέπει άμεσα να συμπεριληφθούν και τα σχολεία της Β΄θμιας Εκπ/σης στην εγκύκλιο;

Κείμενο: Μανόλης Κουσλόγλου
ΠΗΓΗ φωτογραφίας:The Invented History of 'The Factory Model of Education

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου