Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Android εφαρμογή "Simple Circuit Calculator": Από ένα ελληνικό σχολείο... σε σε όλον τον κόσμο!

Πριν από δύο περίπου χρόνια αναπτύχθηκε η εφαρμογή android «Simple Circuit Calculator”, με αποκλειστικό σκοπό την υποστήριξη της διδασκαλίας των ηλεκτρικών κυκλωμάτων δύο αντιστατών, στην Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καβάλας. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η αγγλική έκδοση της εφαρμογής, σε αυτά τα χρόνια της παρουσίας της στο play store, έχει ήδη 3.000 downloads σε tablets/smartphones, κυρίως από χρήστες των Η.Π.Α. αλλά και από πολλές άλλες χώρες.

Η εφαρμογή δέχεται ως είσοδο τις τιμές των βασικών στοιχείων ενός κυκλώματος παράλληλης σύνδεσης ή σε σειρά (Τάση πηγής, R1 και R2) και υπολογίζει τις τιμές των υπολοίπων (επιμέρους εντάσεις ή τάσεις και Rολ).  

Γενικά, η χρήση εφαρμογών που μετατρέπουν το κινητό τηλέφωνο σε υπολογιστική συσκευή, εξοικειώνουν τους μαθητές με μια «εναλλακτική» γι’ αυτούς χρήση του, πέρα από την καθημερινή ενασχόλησή τους με τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.  Οι μαθητές διαθέτουν μία συσκευή, στην οποία μπορούν να εισάγουν δεδομένα και να λάβουν αποτελέσματα, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ελέγξουν το αποτέλεσμα της επίλυσης ενός προβλήματος που έχουν πραγματοποιήσει προηγουμένως χειρόγραφα.

Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός δεν χρειάζεται να ετοιμάζει ασκήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι ακέραιοι αριθμοί: Είναι γνωστό ότι αν οι μαθητές δεν βρουν στη λύση τους αναμενόμενους "στρογγυλούς" αριθμούς σε μία άσκηση θεωρούν ότι την έλυσαν λάθος. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη παρανόηση, αφού στην πραγματική ζωή οι αριθμοί είναι, τις περισσότερες φορές, δεκαδικοί με πολλά ψηφία.

Να σημειωθεί τέλος ότι προτείνεται η αξιοποίηση των ψηφιακών φορητών συσκευών και του αντίστοιχου λογισμικού να γίνεται κατά προτίμηση σε ομαδοσυνεργατικό πλαίσιο.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση:

Επίσης, κατεβαίνει εύκολα στο κινητό ή tablet σκανάροντας το QR-code στην κορυφή της σελίδας.

Μανόλης Κουσλόγλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου