Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Ένας Φανταστικός, Φυσικός κόσμος! Το μπαλόνι του φακίρη!

Σίγουρα έχουμε δει φωτογραφίες με φακίρηδες να κάθονται ή να κοιμούνται πάνω σε κρεβάτια με καρφιά. Μάλλον δεν πρόκειται για κανένα σπουδαίο κατόρθωμα, αφού κι ένα μπαλόνι μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο!  
Υλικά:
1 μπαλόνι, πινέζες

Διαδικασία:
1. Φουσκώνουμε το μπαλόνι και το πιέζουμε πάνω σε πολλές πινέζες που τις έχουμε τοποθετήσει κατάλληλα όλες μαζί.
2. Στη συνέχεια πιέζουμε το μπαλόνι πάνω σε μία μόνο πινέζα.

Τι παρατηρούμε:
Το μπαλόνι δεν σκάει στην πρώτη περίπτωση, αν δεν το παρακάνουμε. Όταν το πιέσουμε πάνω στη μία πινέζα, τότε σκάει.

Εξήγηση:
Οι μύτες από τις πολλές πινέζες έχουν συνολικά αρκετά μεγάλη επιφάνεια και έτσι ασκούν σχετικά μικρή πίεση στο μπαλόνι, που δεν σκάει. Αντίθετα, η μία πινέζα με την ελάχιστη επιφάνεια της μύτης της ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στο μπαλόνι. (p = F/A, όπου p=πίεση, F=δύναμη, A=επιφάνεια).
Για τους ίδιους λόγους ένας φακίρης μπορεί να ξαπλώνει πάνω σε πολλά καρφιά χωρίς να τραυματίζεται. Το θαυμαστό θα ήταν να μπορούσε να ξαπλώσει πάνω σε ένα καρφί…

Αστοχίες/παρατηρήσεις:
Πρέπει να τοποθετήσουμε τις πινέζες πολύ κοντά μεταξύ τους, ώστε να έρχονται όλες ταυτόχρονα σε επαφή με το μπαλόνι. Αν τις απλώσουμε πολύ, το μπαλόνι που έχει σφαιρικό σχήμα θα έρχεται σε επαφή μόνο με λίγες από αυτές και θα σκάσει σχετικά εύκολα.

Άλλα 201 πειράματα στο δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο "Ένας Φανταστικός, Φυσικός κόσμος!",  που θα βρείτε και στα ακόλουθα αποθετήρια: 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου