Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

"Απαγόρευση κινητών στα σχολεία της Γαλλίας": Ποια είναι η αλήθεια;

Τις τελευταίες ημέρες κοινοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα ένα άρθρο με τίτλο "Απαγόρευση των κινητών στα σχολεία της Γαλλίας", που συνοδεύεται από την παραπάνω φωτογραφία. Η αβίαστη εντύπωση που δημιουργείται στην πλειοψηφία των θαμώνων της κοινωνικής δικτύωσης, που συνήθως δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν το περιεχόμενο ενός άρθρου, είναι ότι η Γαλλία απαγόρευσε τη φετινή σχολική χρονιά τη χρήση κινητών στα σχολεία, για λόγους ακτινοβολίας. 

Ποια είναι η αλήθεια και τι ακριβώς συνέβη στη Γαλλία;
Καταρχήν, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πραγματικός τίτλος του άρθρου δεν είναι αυτός που εμφανίζεται στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά πιο... περιγραφικός (και με κάποια συντακτικά λάθη...): "Η Γαλλία από τον Σεπτέμβριο 2018 απαγορεύει τα κινητά άλλες ασύρματες ηλεκτρονικές στα δημοτικά και γυμνάσια στη διάρκεια των μαθημάτων και σ’ όλα τα διαλλείματα. Η Κύπρος πότε θα πάρει ανάλογα μέτρα για να προστατέψει τα παιδιά?". Συγγραφέας του άρθρου είναι η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, χημικός, με διδακτορικό στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων.

Όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο στην Γαλλία, απαγορεύεται η χρήση κινητών στα Γυμνάσια, για οποιαδήποτε χρήση εδώ και δέκα περίπου χρόνια. Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2018, επέκτεινε την απαγόρευση και στην αυλή και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στα Δημοτικά σχολεία, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει πλέον τη χρήση τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο λόγος δε της απαγόρευσης στα σχολεία της Γαλλίας, δεν είναι η αποφυγή προβλημάτων υγείας από την ακτινοβολία, όπως εμφανίζεται στη φωτογραφία (η οποία απεικονίζει στην πραγματικότητα τη θέρμανση του εγκεφάλου μετά από τηλεφωνική συνομιλία αρκετών λεπτών), αλλά για την αποφυγή άλλων επιπτώσεων: Εξάρτηση, παρενόχληση, απόσπαση προσοχής κλπ. Να σημειωθεί επίσης, ότι η νέα νομοθεσία δεν αγγίζει πρακτικά τα Λύκεια της Γαλλίας, όπου η χρήση των κινητών είναι ελεύθερη από τους μαθητές, τόσο στην τάξη όσο και στην αυλή του σχολείου. Αυτού του τύπου οι σχολικές μονάδες, μπορούν να ρυθμίζουν τη χρήση κινητών με βάση τον εσωτερικό τους κανονισμό.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;
Από το 2006, στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση κινητών στα σχολεία (Υ.Α. 132328/Γ2/07-12-2006). Από το 2012 (Υ.Α. 100553/Γ2/04-09-2012), απαγορεύεται και η χρήση οποιονδήποτε άλλων ηλεκτρονικών συσκευών καταγραφής εικόνας και ήχου (π.χ.smart watches). Ωστόσο, από το 2016 επιτρέπεται πλέον η χρήση τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα Δημοτικά (εγκύκλιος 137003/Δ1/25-08-2016) και από το 2018 και στα σχολεία της Β'θμιας Εκπ/σης (Υ.Α. Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018). Η τεκμηρίωση δε των παραπάνω αποφάσεων, δεν γίνεται με βάση την πρόληψη προβλημάτων σωματικής ή ψυχικής υγείας, αλλά για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (περιπτώσεις καταγραφής εικόνας και ήχου, χωρίς άδεια).

Εν κατακλείδι
Σε έναν ψηφιακό κόσμο όπου οι εντυπώσεις υπερισχύουν του περιεχομένου, είναι καλό να παρουσιάζονται ακριβείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες που να συνοδεύονται από αντίστοιχα ακριβείς τίτλους και εικόνες... Πολύ περισσότερο που τα θέματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά και της χρήσης κινητών είναι ιδιαίτερα σοβαρά και διχάζουν τις κοινωνίες διεθνώς, ενώ οδηγούν πολλές φορές αμαθείς ή ημιμαθείς σε κυνήγι ανεμόμυλων και μαγισσών, αντί μιας υπεύθυνης και σοβαρής αντιμετώπισής τους για το καλό των παιδιών.   
Για να συνοψίσουμε λοιπόν: Στη Γαλλία το 2018 συνέβη αυτό που συνέβη και στην Ελλάδα ήδη από το 2016 (και το 2018), με τη διαφορά ότι στα Γαλλικά Λύκεια συνεχίζει να επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση κινητών από τους μαθητές.

Μανόλης Κουσλόγλου

ΠΗΓΕΣ:
Ministère de l'éducation et de la jeunesse
The New York Times
Εθνική Επιτροπή Κύπρου περιβάλλον & Υγεία του παιδιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου