Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Αμερικανική Εταιρία Παιδιατρικής: Βασικές οδηγίες για τη χρήση κινητών, tablets και Η/Υ από μικρά παιδιά


Η  American Academy of Pediatrics ανανέωσε τον Οκτώβριο του 2016 τις οδηγίες τις σχετικά με τη χρήση πολυμέσων από παιδιά και εφήβους, αποφεύγοντας να θέσει ηλικιακούς και χρονικούς περιορισμούς στη χρήση τους και δίνοντας προτεραιότητα στη φυσική άσκηση και ύπνο:
- Το λιγότερο μία ώρα φυσική άσκηση καθημερινά
- 8-12 ώρες ύπνο τη νύχτα

Παροτρύνει μάλιστα τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στη χρήση πολυμέσων από τα παιδιά τους, παρακολουθώντας μαζί τους προγράμματα και συζητώντας μαζί τους σχετικά με τους εν δυνάμει κινδύνους.

Κινητά  και μικρά παιδιά
Δεν υπάρχει προτιμότερη ηλικία  για αγορά ενός smartphone, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Είναι προτιμότερο οι γονείς να εξετάζουν τις περιστάσεις, αλλά και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού τους. 
- Δείχνει το παιδί σας ώριμο; 
- Χάνει συχνά πράγματα; 
- Χρειάζεται να είναι συχνά σε επαφή μαζί σας για λόγους ασφάλειας; 

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όσο περισσότερο καθυστερείτε να προσφέρετε σε ένα παιδί πλήρη πρόσβαση σε ένα smartphone, τόσο το καλύτερο. Πολλοί θέτουν την ηλικία των 12 ως 14 ετών ως το ελάχιστο όριο. Μέχρι τότε, υποστηρίζουν, αν ένα μικρότερο παιδί χρειάζεται απαραίτητα ένα μέσο επικοινωνίας, η καλύτερη λύση θα ήταν ένα κινητό με περιορισμένες δυνατότητες, όπως τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή μηνυμάτων.

Οδηγίες για χρήση Η/Υ και Tablets από μικρά παιδιά
- Κρατείστε τους Η/Υ σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού σας. Απομακρύνετε τις συσκευές από το υπνοδωμάτιό τους.

- Αποφύγετε την έκθεσή τους σε οθόνες για μία ώρα πριν από τον ύπνο.

- Προγραμματίστε ώρες ελεύθερες από πολυμέσα (για παράδειγμα, τις ώρες του φαγητού ή της μελέτης), καθώς και μέρη ελεύθερα από πολυμέσα (όπως το τραπέζι όπου τρώτε)

- Θέσετε βασικούς κανόνες και επιβάλλετε συνέπειες στην περίπτωση κακής χρήσης Η/Υ

- Συζητήστε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, για το σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, τους κινδύνους του διαδικτυακού μπούλινγκ, την αποφυγή των προσωπικών οnline προσκλήσεων, καθώς και την αποφυγή επικοινωνίας που εκθέτει προσωπικά δεδομένα.

- Καταγράφετε τη χρήση ιντερνετ και προγραμμάτων κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση κατάλληλων προγραμμάτων όπως Net Nanny, Social Shield or PureSight PC. Χρησιμοποιείτε προγράμματα όπως το My Mobile Watchdog ή το KnowKids για τα κινητά, αντίστοιχα. Εξηγήστε ότι  προϋπόθεση για τη χρήση μιας φορητής συσκευής από το παιδί σας είναι η πλήρης πρόσβαση από μέρους σας στην online ζωή τους.

- Διασφαλίστε ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής τους είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Μιλήστε στα παιδιά σας για τον κίνδυνο από το ποστάρισμα φωτογραφιών και πληροφοριών που περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πού ζούνε ή πού πηγαίνουν σχολείο.

Μανόλης Κουσλόγλου
ΠΗΓΗ:  LAS VEGAS SUN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου