Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Mobile World Congress 2017: Ο νέος κόσμος του 5G (Video)




Στο επόμενο στοίχημα του παγκόσμιου τηλεπικοινωνιακού κλάδου εξελίσσεται το 5G, η 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η οποία αποτελεί το κεντρικό θέμα του φετινού Mobile World Congress.

Η λέξη 5G βρίσκεται παντού μέσα στους εκθεσιακούς χώρους, ιδίως στα περίπτερα των μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως η Ericsson και η Nokia με τις δύο εταιρείες να ανακοινώνουν ότι διαθέτουν ήδη μία πλήρη γκάμα λύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Samsung έκανε γνωστό ότι διαθέτει ολοκληρωμένη γκάμα λύσεων σχετικά με τo δίκτυo 5G. Ακόμη και οι πάροχοι, όμως, ασχολούνται αν σκεφτεί κανείς ότι στο περίπτερο της Deutsche Telekom, σχεδόν όλες οι παρουσιάσεις έχουν κάποια σχέση με το 5G.

H επόμενη γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται ότι θα φέρει μία μικρή «επανάσταση» καθώς πρακτικά είναι αυτή που απαιτείται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το 5G δεν είναι μόνο μεγαλύτερες ταχύτητες (έως 10 Gbps) αλλά και μικρότερη «καθυστέρηση» (latency) και δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών (1 εκατ. ανά τετρ. χιλιόμετρο) που αλλάζουν τα δεδομένα και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία στους χρήστες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GSM Association (GSMA), μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περίπου 1,1 δισ. συνδέσεις 5G σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως υπάρχουν συνολικά 8 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων 1,7 δισ. αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 4G. Κάτι που σημαίνει ότι το 4G θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμη.


Άλλωστε, τα πρώτα 5G δίκτυα δεν αναμένεται να είναι έτοιμα άμεσα, δεδομένου κιόλας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες για τις τελικές προδιαγραφές αν και γίνονται προσπάθειες επιτάχυνσης. Το 2018 αναμένεται να δούμε τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα σε Κορέα (SK Telecom) και Ηνωμένες Πολιτείες (Verizon), ενώ η KΤ Telecom θέλει να είναι εκείνη που θα λανσάρει πρώτη εμπορικά υπηρεσίες 5G το 2019, οπότε και διοργανώνονται στην Κορέα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.


Όσον αφορά στην Ευρώπη, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της Deutsche Telekom, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τίμοθι Χέτγκες, είναι περίπου στη μέση της κούρσας. Ο κ. Χέτγκες υποστήριξε ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5ης γενιάς θα τα δούμε το 2020 με τη Γερμανία να είναι σίγουρα μία από τις πρώτες αγορές.

Σημειωτέον πως η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που η Deutsche Telekom σχεδιάζει να δοκιμάσει τεχνολογίες ενόψει της έλευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) είναι η Ελλάδα. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που έκανε ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στο πλαίσιο του φετινού Mobile World Congress, η Ελλάδα είναι μία από τις 8 χώρες όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν δοκιμές αξιοποίησης της τεχνολογίας narrowband – IoT (NB-IoT), η οποία μπορεί να μη λειτουργεί σε δίκτυα 5G, τα οποία άλλωστε ακόμη δεν υπάρχουν, αλλά αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της διαφορετικής φιλοσοφίας της επόμενης γενιάς δικτύων.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της DT, η Κλόντια Νέματ, γενική διευθύντρια του τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας του γερμανικού ομίλου, η έναρξη της εμπορικής διάθεσης υπηρεσία NB-IoT σε αυτές τις 8 χώρες είναι προγραμματισμένη για το 2017.

Το NB-IoT αφορά στον τρόπο διασύνδεσης συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ. μεταξύ τους. Η νέα τεχνολογία προσφέρει ευκολότερη διασύνδεση και με χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα. Ένα παράδειγμα χρήσης είναι υπηρεσίες γρήγορης & αυτόματης εύρεσης θέσης πάρκινγκ στους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο.

Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 5G είναι ψηλά στα πλάνα της DT και όπως ανέφερε και ο Σρίνι Γκολοπάν, ο νέος επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του γερμανικού ομίλου, ο στόχος είναι η εμπορική διάθεση δικτύων 5ης γενιάς να ξεκινήσει το 2020, αλλά το ποιες χώρες θα είναι στο πρώτο κύμα θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. «Θα ήθελα να είναι όλες» σημείωσε ο κ. Γκολοπάν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από τις χώρες της Ευρώπης όπου έχει παρουσία η Deutsche Telekom, στις οποίες, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Ο κ. Γκολοπάν υποστήριξε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα με το 5G να διαδραματίζει κύριο ρόλο όταν κάνει την εμφάνιση του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της DT για την Ευρώπη, ένα μεγάλο ατού που έχει ο όμιλος είναι πως σε όλες τις χώρες έχει σχέση με την πλειοψηφία των εκεί νοικοκυριών, όπως, επίσης, και έχει ηγετική θέση και στο χώρο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Επίσης, διαθέτει εξαιρετικές ομάδες όσον αφορά τον κλάδο της υλοποίησης έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (system integration), κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε μία περίοδο που σε πολλές χώρες η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρήσεις υλοποιούν μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.


 ΠΗΓΗ: CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου