Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Το ψηφιακό σχολείο έχει γίνει ανέκδοτο



Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κινούμαστε με βάση τον ... πατριωτισμό μας. Με το υπουργείο Παιδείας μπροστά στην ανακοίνωση νέου εθνικού συστήματος επιμόρφωσης, πολλοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία δηλώνουν σήμερα ότι τα τελευταία χρόνια απλά «αλληλοεπιμορφώνονται». «Η τελευταία φορά που επιμορφώθηκα επαρκώς στο αντικείμενό μου ήταν το 1998» λέει χαρακτηριστικό ο διευθυντής του 390υ Λυκείου της περιοχής Άνω Κυψέλης Δημήτρης Αργύρης. «Τα τελευταία χρόνια σε σημαντικά θέματα της καθημερινότητάς μας καθένας πορεύεται μόνος του. Τα κινητά τηλέφωνα των μαθητών μας είναι πιο εξελιγμένα από τα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων», συνεχίζει χαρακτηριστικά. 

Ειδικά στις νέες τεχνολογίες, που αποτελούν το πρώτο θέμα στην ατζέντα κάθε υπουργού Παιδείας, παρότι προγράμματα επιμόρφωσης ξεκινούν κάθε χρόνο, λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να χαρακτηρίσουν τη διαδικασία αυτή συντονισμένη και επαρκή. «Η επιμόρφωση τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στον πατριωτισμό των Ελλήνων» λέει χαρακτηριστικά η έμπειρη επιμορφώτρια εκπαιδευτικών κυρία Τερέζα Γιακουμάτου. Από το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα επιμόρφωσης που «έτρεξε» επί' υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου στην εκπαίδευση, οι μηχανές των αρμοδίων φορέων του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι έχουν «κατεβάσει ταχύτητα». 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιμορφωτών στις νέες τεχνολογίες Ιωάννης Σαλονικίδης παρομοιάζει τη διαδικασία των επιμορφώσεων στο αντικείμενό του με «σκουριασμένο τρένο» και αναφέρει ότι «οι εκπαιδευτικοί σήμερα διψούν για επιμόρφωση». Επισημαίνει ότι πέραν του προβλήματος συντονισμού στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, πολλοί από αυτούς (ειδικά στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας) δεν επιμορφώνονται ... ποτέ. «Το πρόβλημα της διασποράς στην επιμόρφωση είναι μεγάλο καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί επιμορφωτές για να καλύψουν τις ανάγκες της Χώρας. Στην Καστοριά, τη Φλώρινα, τη Θεσσαλία, τη Λάρισα, τα μικρότερα νησιά, ακόμη και την Κρήτη, οι εκπαιδευτικοί δεν επιμορφώνονται επαρκώς καθώς δεν υπάρχει αριθμός επιμoρφωτών ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Οι δάσκαλοι στην Ανάφη ή τη Χάλκη, έτσι, μένουν έξω από τον κόσμο και τις παιδαγωγικές εξελίξεις. Το σύστημα είναι ασυντόνιστο. Το τρένο σκουριασμένο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος λέει ότι το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα επιμόρφωσης έγινε το·1994 επί ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας του Γιώργου Σουφλιά και ζητά τρίμηνη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντά τους τηv περίοδο εκείνη και αναπλήρωσή τους από άλλους. 

Πάντως, στις νέες τεχνολογίες, με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών της ΕΕ να ... τρέχουν σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες, η Ελλάδα μένει πίσω. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 1/3 των εκπαιδευτικών στη χώρα δεν είναι επαρκώς επιμορφωμένο στα θέματα νέων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα το «ψηφιακό» σχολείο να αποτελεί ένα αστείο που κάνουν μεταξύ τους δάσκαλοι και καθηγητές μέσα στις σχολικές τάξεις: Οι περίφημοι διαδραστικοί πίνακες των γυμνασίων σε πολλά σχολεία λειτουργούν σήμερα σαν οθόνες προβολής, τα περισσότερα σχολεία έχουν μόνο ένα εργαστήριο πληροφορικής, η πρώτη προσπάθεια παραγωγής ελληνικού λογισμικού που έγινε πριν από δέκα χρόνια κατέληξε με ... πεταμένα CD στις αποθήκες των σχολείων. Για να κάνουν το μάθημά τους σήμερα, πολλοί εκπαιδευτικοί φέρνουν εξοπλισμό από το σπίτι τους.

«Από τους δέκα υπολογιστές του μοναδικού εργαστηρίου πληροφορικής που έχουμε στο σχολείο μας, οι τρεις έχουν χαλάσει και δεν δουλεύουν καν και οι άλλοι επτά λειτουργούν με δικές μας πατέντες» λέει η Ευαγγελία Λιγνού, διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου στον Άγιο Δημήτριο και επί σειρά ετών επιμορφώτρια. «Εγώ αγαπώ τις νέες τεχνολογίες και τις χρησιμοποιώ στην τάξη» λέει. «Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί σήμερα δείχνουν αδυναμία στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην τάξη. Κάποιοι δεν ξέρουν καν πώς να εκτυπώσουν το κείμενό τους αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΔIΑΔΙΚΑΣIΑ.
Αυτά για την επιμόρφωση των νέων τεχνολογιών. Η παιδαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι .... εξαφανισμένη από τα κεντρικά προγράμματα  του υπουργείου Παιδείας και έχει αφεθεί στους σχολικούς συμβούλους, που πρέπει να καλούν τους εκπαιδευτικούς μια φορά την εβδομάδα για επιμόρφωση. Όπως λένε εκπαιδευτικοί, όμως, σε πολλά σχολεία αυτό έχει ατονήσει, ενώ στα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών είναι πιο δύσκολο. 

«Πολλοί μαθητές μας σχολιάζουν ότι έρχονται στο σχολείο για να “απεξαρτηθούν" από τις νέες τεχνολογίες λέει ο Μανώλης Κουσλόγλου, επιμορφωτής σε σχολεία της Καβάλας. «Οι καθηγητές στα σχολεία σήμερα είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ξεπερασμένο λογισμικό κατά τρόπο, δε, που κάνει τους μαθητές να βαριούνται αναφέρει ο ίδιος. «Το να χρησιμοποιείς σήμερα σε μια σχολική τάξη PowerΡοint είναι σαν να σκοτώνεις κουνούπια με πυρηνικές βόμβες προσθέτει χαρακτηριστικά συνάδελφός του. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ.
«Δεν είναι λογικό να ζητάμε από καθηγητές που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο πριν από μια 30ετία να αναπαράγουν τα ίδια στους μαθητές τους, λέει η Τερέζα Γιακουμάτου. «Οφείλουμε να συνδέσουμε την Τριτοβάθμια με τις άλλες βαθμίδες», αναφέρει. Σε έρευνα που έκανε η ίδια πριν από μερικούς μήνες, ρώτησε τους εκπαιδευτικούς πώς θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματά της, Το 90,2 % απάντησε ότι δεν αισθάνεται αυτοπεποίθηση για να επιχειρήσει την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής στη σχολική τάξη! Μεγαλύτερη ευελιξία στο σχολικό πρόγραμμα σχετικά με τα νέες τεχνολογίες ζήτησε το 85,6 % των εκπαιδευτικών, τεχνική υποστήριξη στο εργαστήριο το 66,4%,  παιδαγωγική διδακτική υποστήριξη από έμπειρους εκπαιδευτικούς στο θέμα το 57,9%, μοριοδότηση για την υπηρεσιακή εξέλιξη το 43,7%. 

Η επιμόρφωση έτσι εδώ φάνηκε ότι δεν καλύπτει τους εκπαιδευτικούς με τον τρόπο που οργανώνεται, ενώ το εξετασιοκεντρικό σύστημα αποτελεί τον πρώτο σε σημαντικότητα παράγοντα ο οποίος επιδρά αρνητικά στην ένταξή τους στην τάξη, σύμφωνα με ένα 85,56% των ερωτηθέντων. Η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών αλλά και η αρνητική διάθεση για αλλαγές αποτελούν τον δεύτερο και τρίτο παράγοντα της «ψηφιακής τάξης, με ποσοστό 71,63% και 62,25%. Άλλα προβλήματα που αναφέρουν οι ερωτηθέντες εκπαιδευτικοί: Έλλειψη χώρων στις σχολικές μονάδες (55,76%), το προβληματικό/ελλιπές εκπαιδευτικό λογισμικό (53,35%), η αρνητική στάση του διευθυντή της σχολικής μονάδας (42,2%).

Της Μάρνυς Παπαματθαίου, "ΤΑ ΝΕΑ", Φύλλο Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2017

Υ.Γ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο www.tanea.gr

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσκληση για στελέχωση της Επιτροπής Κριτών



Στη Θεσσαλονίκη, στις 27, 28 & 29 Απριλίου 2018, θα πραγματοποιηθεί το 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη» και ειδική θεματική ενότητα με τίτλο: «Τεχνολογίες, Τέχνες και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση», το οποίο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» με συνδιοργανωτές:
  • Την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
  • Την «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-Τ.Π.Ε.Ε.),
  • Την Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Νηπιαγωγών για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Π.Ε.E.Ν.Α@Τ.Π.Ε.) και
  • Τον Σύλλογο Επιμορφωτών για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Σ.Ε.Π. Τ.Π.Ε.@Ε) και
  • Τον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού

 

Σκοπός του 5ου Συνεδρίου

Κύριος σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδείξει ιδέες και εμπειρίες σχετικές με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, νέους επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές και στελέχη της εκπαίδευσης, που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών και εφαρμογών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν κεντρικές ομιλίες, workshops (εργαστήρια), προφορικές ανακοινώσεις και στρογγυλά τραπέζια σχετικά με τη θεματολογία του Συνεδρίου, που θα πλαισιώνονται από παράλληλες συνεδρίες ειδικοτήτων.

 

Θεματολογία του Συνεδρίου

  • Εκπαιδευτική Ρομποτική
  • Εκπαιδευτικό Λογισμικό – Ανάπτυξη και Αξιοποίηση ΕΛ/ΛΑΚ
  • Διδακτικά σενάρια με αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.
  • Ψηφιακές υπηρεσίες υποστήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών.
  • Εκπαιδευτική χρήση του διαδικτύου, σχεδίαση, υλοποίηση και αξιοποίηση εκπαιδευτικών δικτυακών τόπων, αποθετηρίων κ.ά.
  • Θέματα ασφάλειας στη χρήση του διαδικτύου από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.
  • Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης, εφαρμογές Web 2.0
  • Καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις αξιοποίησης Τ.Π.Ε. ( S.T.E.A.M., Μάθηση μέσω φορητών συσκευών (Mobile Learning), Διαδραστικοί πίνακες, κ.ά.)
  • Θεωρητική στήριξη και μεθοδολογία για την ένταξη των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη.
  • Επιμόρφωση στην παιδαγωγική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.  -Εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Τηλεκπαίδευση
  • Θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής στις Τ.Π.Ε.
Θεματολογία ειδικής θεματικής ενότητας: «Τεχνολογία, Τέχνες και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση»
  • Όψεις του οπτικοακουστικού γραμματισμού
  • Λογοτεχνικές εμψυχώσεις, Δημιουργική Γραφή και Τ.Π.Ε.
  • Μορφές δημιουργικής έκφρασης στην Εκπαίδευση και Τ.Π.Ε. (Εικαστική Παιδεία, Θεατρική Αγωγή, Μουσική Αγωγή)
  • Πολιτιστικά προγράμματα
  • Μουσειοπαιδαγωγική
  • Ο Κινηματογράφος στην Εκπαίδευση (κινηματογραφικές αφηγήσεις, animation, εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ, video art)
  • Σχολικό Ραδιόφωνο

 

Επιστημονική Επιτροπή – Υποβολή Εργασιών – Διαδικασία Κρίσεων εργασιών

Η Οργανωτική Επιτροπή με ανοιχτή πρόσκληση/ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Κριτών η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία κρίσεων των εργασιών που θα υποβληθούν.
Στην Επιτροπή Κριτών γίνονται δεκτά μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία έχουν ειδίκευση στις θεματικές περιοχές του συνεδρίου, αφού ελεγχθούν και εγκριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης της Επιτροπής Κριτών σε σώμα, η Οργανωτική Επιτροπή καλεί με ανακοίνωσή της όσους και όσες  ενδιαφέρονται, να υποβάλουν εργασίες σχετικές με τη θεματολογία του Συνεδρίου. Για να παρουσιαστεί μια εργασία στο συνέδριο θα πρέπει να έχει θετική αξιολόγηση από 2 τουλάχιστον μέλη της επιτροπής κριτών. Η μέθοδος αξιολόγησης που ακολουθείται είναι η Double Blind Peer Review, δηλ. οι συγγραφείς δεν γνωρίζουν τους κριτές και το αντίστροφο.
Αφού οριστικοποιηθούν τα κείμενα των εργασιών που έχουν εγκριθεί, η Οργανωτική Επιτροπή συντάσσει και ανακοινώνει το πρόγραμμα του Συνεδρίου τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την έναρξη (20 Απριλίου 2018).
Όλα τα κείμενα των εργασιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, καθώς και τα κείμενα των προσκεκλημένων ομιλιών περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά πρακτικά του Συνεδρίου τα οποία αναρτώνται στο διαδίκτυο, αφού προηγουμένως λάβουν ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

 

Αξιολόγηση Συνεδρίου

Κατά τη λήξη του Συνεδρίου η Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχει σε στρογγυλό τραπέζι κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται συζήτηση με τη συμμετοχή και των συνέδρων για τα αποτελέσματα και την επίπτωση που πιθανόν να έχουν οι ανακοινώσεις, οι εισηγήσεις, οι συζητήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια στην επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων αλλά και συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Τα συμπεράσματα αναρτώνται στο δικτυακό τόπο του Συνεδρίου.
Παράλληλα αποστέλλεται ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε όλους τους συμμετέχοντες και ζητείται να εκφράσουν το βαθμό ικανοποίησής τους από διάφορους τομείς της διοργάνωσης του συνεδρίου. Τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται αυτόματα σε σχετικά σελίδα του διαδικτυακού τόπου του Συνεδρίου.

 

Σημαντικές ημερομηνίες

  • 10 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου: Υποβολή εργασιών για κρίση
  • 19 Μαρτίου: Έναρξη εγγραφών συνέδρων
  • 13 Απριλίου: Οριστική υποβολή κειμένων εισηγήσεων που έχουν εγκριθεί – Εγγραφή εισηγητών.
  • 20 Απριλίου: Ανακοίνωση προγράμματος Συνεδρίου
  • 27, 28 & 29 Απριλίου: Διεξαγωγή Συνεδρίου
  • 10 Μαΐου: Ανάρτηση Πρακτικών Συνεδρίου