Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η... παράξενη Φυσική του Ιουλίου



Ο Ιούλιος ή Αλωνάρης, είναι ο πιο ζεστός μήνας του έτους στην Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ. Άλλωστε, ο μήνας αυτός υποδέχεται έναν... ανοιξιάτικο Ιούνιο και δίνει τη θέση του σε έναν εξίσου καυτό, αλλά ανεμοδαρμένο από τα μελτέμια Αύγουστο.

Τον Ιούλιο κάνει πολύ ζέστη, τα “Κυνικά καύματα” που λένε. Τ’ όνομά τους το χρωστούν στον αστερισμό του “Μεγάλου Κυνός” που αυτόν τον καιρό το πιο λαμπρό του αστέρι, ο Σείριος, συμπίπτει ν’ ανατέλλει μαζί με τον ήλιο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα βέβαια με την παράδοση, να έχουμε τις μεγαλύτερες ζέστες του χρόνου.

Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου (γύρω στις 3 του μήνα) η Γη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ετήσιας τροχιάς της (στο αφήλιο). Άλλωστε οι εποχές και οι θερμοκρασίες δεν σχετίζονται με την απόσταση Γης – Ήλιου, παρά οφείλονται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης. Στην διάρκεια του καλοκαιριού λοιπόν, αν και η Γη πιο απομακρυσμένη από τον Ήλιο, έχει τέτοια κλίση, που στο Βόρειο Ημισφαίριο πέφτουν περισσότερο κάθετα οι ακτίνες του Ήλιου, με αποτέλεσμα να έχουμε εμείς καλοκαίρι και στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα.

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η διάρκεια της ημέρας έχει αρχίσει ήδη να μικραίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά το θερινό ηλιοστάσιο, όπου έχουμε τη μέγιστη διάρκεια της μέρας ήταν στις 21 Ιουνίου. Τα μαντάτα είναι άσχημα λοιπόν για όσους αγαπάνε το φως: Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, η ημέρα θα μικρύνει κατά 37 ολόκληρα λεπτά… Ωστόσο, όσοι δεν ξυπνάνε από τα χαράματα θα αντιληφθούν μόνο τη μεταβολή στη δύση του ήλιου που είναι 16 λεπτά.

Τέλος, ο Ιούλιος… μας συστήνει πολλούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή μας προσφέρει τη δυνατότητα να τους αναγνωρίσουμε στον ουρανό. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά, κάποιες συγκεκριμένες ημέρες του Ιουλίου, διάφοροι πλανήτες βρίσκονται πολύ κοντά στη Σελήνη.
Πιο συγκεκριμένα, θα βρίσκονται κοντά στη Σελήνη οι ακόλουθοι πλανήτες:
1η Ιουλίου: Άρης
16 Ιουλίου: Αφροδίτη
20 Ιουλίου: Δίας
24 Ιουλίου: Κρόνος
27 Ιουλίου (Πανσέληνος): Άρης

Να σημειωθεί μάλιστα ότι στις 31 Ιουλίου, ο Άρης θα βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη και γι’ αυτό θα φαίνεται ιδιαίτερα λαμπρός στον ουρανό.

Κι επειδή ο Ιούνιος, είπαμε, είναι μερικές χρονιές ολίγον ανοιξιάτικος, να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος δεν κρύβει παρόμοιες εκπλήξεις. Εξ’ ου και η παροιμία: «Στο κακορίζικο χωριό τον Αλωνάρη βρέχει».

Μανόλης Κουσλόγλου

ΠΗΓΕΣ:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου