Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Κι όμως, φορτίζουμε τα κινητά μας με λάθος τρόπο...


Όλοι σχεδόν πιστεύουμε ότι πρέπει να φορτίζουμε τα κινητά μας όταν η μπαταρία τους κοντεύει να εξαντληθεί εντελώς και ότι, οι συχνές, σύντομες φορτίσεις καταστρέφουν την μπαταρία.

Ωστόσο, μία μελέτη του battery company Cadex έρχεται να διαψεύσει τις παραπάνω ιδέες, αφού σύμφωνα με αυτήν, οι μπαταρίες Li-ion εξαντλούνται γρήγορα και τελικά καταστρέφονται λόγω του υψηλού "στρες". Η έννοια του "στρες" στις μπαταρίες δεν έχει να κάνει φυσικά με κάποιο είδος άγχους, αλλά με την απόκρισή τους σε ακραίες καταστάσεις, όπως είναι η ενεργειακή εξάντληση, ή η συνεχής διατήρησή τους σε υψηλά ενεργειακά επίπεδα και φυσικά οι θερμοκρασιακές μεταβολές.

To Tech Insider, αναλύοντας την παραπάνω μελέτη, καταλήγει σε τέσσερις απλές συμβουλές ώστε οι μπαταρίες των κινητών να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνεται ο χρόνος ζωής τους:

1. Μη συνεχίζετε τη φόρτιση του κινητού σας όταν η μπαταρία του έχει ήδη φορτιστεί πλήρως.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το κινητό συνεχίζει να βρίσκεται στην πρίζα, συχνά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας, κι ενώ έχει ήδη φορτιστεί πλήρως, προκαλείται μακροπρόθεσμα ζημιά στην μπαταρία του.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η μπαταρία έχει φτάσει στο 100% της φόρτισης και έτσι δέχεται συνεχώς πολύ σύντομες φορτίσεις, ώστε να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο, αφού βρίσκεται στην πρίζα. Αυτό αντιστοιχεί σε συνεχόμενη άσκηση ενός ανθρώπου. Ας αφαιρέσουμε, λοιπόν από την πρίζα το κινητό μας όταν έχει φορτιστεί πλήρως. Είναι σαν να ξεκουράζουμε τους μύες σας.

2. Μη προσπαθείτε να φορτίζετε το κινητό σας στο 100%
Οι μπαταρίες Li-ion δεν χρειάζεται να φορτίζονται πλήρως και γι' αυτό δεν είναι επιθυμητό να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι μόνιμα πλήρως φορτισμένες μπαταρίες "στρεσάρονται" κι αυτό το γεγονός έχει συνέπειες στη διάρκεια ζωής τους.

Οπωσδήποτε η συμβουλή αυτή φαίνεται δύσκολη να εφαρμοστεί όταν θέλουμε να φορτίσουμε το κινητό μας ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όλη τη μέρα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο απλά να το ξαναφορτίσουμε με τη πρώτη ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Φορτίστε το κινητό σας όπου βρεθείτε
Από τη μελέτη αποδεικνύεται ότι οι μπαταρίες είναι πιο "χαρούμενες" όταν φορτίζονται περιστασιακά, παρά όταν μένουν για πολύ ώρα στην πρίζα μέχρι να φορτιστούν πλήρως. Φαίνεται μάλιστα ότι το καλύτερο θα ήταν να φορτίζουμε το κινητό μας μόλις χάνει το 10% της ενέργειάς του. Καθώς όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβαίνει, αρκεί να το φορτίζουμε απλά με την πρώτη ευκαιρία.

Η διαδικασία αυτή όχι μόνο επιτρέπει στη μπαταρία να αποδίδει καλύτερα για περισσότερο καιρό, αλλά διατηρεί συνεχώς και όλες τις λειτουργίες του κινητού σας ενεργές: Όπως είναι γνωστό, ανάλογα με τις ρυθμίσεις, κάποιες λειτουργίες του κινητού περιορίζονται μόλις η πλήρωση της μπαταρίας πέσει κάτω από ένα όριο.

4. Διατηρήστε το κινητό σας δροσερό. 
Η Apple στο website της προτείνει να χρησιμοποιούνται τα iPhones σε θερμοκρασίες από 0οC ως 35οC , καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να βραχύνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ικανότητα του κινητού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. 

Τώρα που καλοκαιριάζει, δεν εκθέτουμε το κινητό μας στον ήλιο, για παράδειγμα, ή αφαιρούμε το κάλυμμά του όταν διαπιστώνουμε θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της φόρτισής του.


Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου