Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

CNN: Διάγνωση του καρκίνου του μαστού από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της Google

Παρόμοιες ή και ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τους γιατρούς πέτυχαν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της Google, σε δοκιμή για τον εντοπισμό καρκινικών όγκων σε βιοψίες.

Η Google αξιοποίησε μία παραλλαγή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ονομάζεται βαθιά μάθηση και μπορεί να «εκπαιδευτεί» ώστε να αναγνωρίζει επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε μεγάλους όγκους δεδομένων.

Η βαθιά μάθηση θεωρείται πολύ χρήσιμη στην ανάλυση οπτικών δεδομένων, όπως εικόνων. Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αλγόριθμοι «εκπαιδεύτηκαν » για να αναγνωρίζουν τους όγκους, σε βιοψίες που παρείχε στην ερευνητική ομάδα της Google το Ιατρικό Κέντρο του ολλανδικού πανεπιστημίου Radboud.

Στόχος των επιστημόνων της Google δεν είναι οι αλγόριθμοι να αντικαταστήσουν τους γιατρούς στις διαγνώσεις, αλλά να γίνουν ένας πολύτιμος συνεργάτης των ογκολόγων. Το σύστημα της Google έχει πιο ευαίσθητη «όραση» από τους γιατρούς στον εντοπισμό καρκινικών αλλοιώσεων.

Έτσι, θα υποδεικνύει στους ογκολόγους ύποπτα σημεία στις βιοψίες, τα οποία πιθανόν εκείνοι να μην είχαν παρατηρήσει. Εξετάζοντάς τα στη συνέχεια πιο διεξοδικά, οι γιατροί θα μπορούν να αποφανθούν κατά πόσο πρόκειται όντως για όγκους ή για λανθασμένη εκτίμηση των αλγορίθμων.

Προς το παρόν, το σύστημα της Google βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ενώ ανάλογες τεχνολογίες αναπτύσσουν και άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Σύμφωνα πάντως με τον Jeroen van der Laak, επικεφαλής του τμήματος παθολογίας του Ιατρικού Κέντρου, σε δύο χρόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση του καρκίνου, ενώ σε μία πενταετία θα έχει διαδοθεί η χρήση τους.

Πηγή: insomnia.gr
Αρχικό άρθρο: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου