Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Καλή Σχολική και... Πειραματική Χρονιά! (Προτάσεις πηγών)

Η ένρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί μια ευκαιρία για την παράθεση κάποιων  χρήσιμων πηγών, που θα μπορούσαν να συμβουλευτούν όσοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες στην Α'θμια και Β΄θμια Εκπ/ση. Οι πηγές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε όσους εκτελούν πειράματα με τη χρήση του εξοπλισμού των σχολικών εργαστηρίων.

Είναι βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων γνωρίζουν τις πηγές των Εικονικών Πειραμάτων, όπως είναι επίσης βέβαιο ότι οι πηγές για εργαλεία Mobile learning που παρατίθενται παρακάτω είναι πολύ περιορισμένες. Ωστόσο, οι πηγές αυτές θα αυξηθούν πολύ σύντομα, αφού πρώτα ελεγχθούν και δοκιμαστούν στην τάξη...

Η παράθεση λοιπόν ξεκινά με  δύο φυλλάδια με οδηγίες σχετικές με τη πραγματοποίηση πολύ απλών πειραμάτων με απλά υλικά, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Α) ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ
- Συνοδευτικό φυλλάδιο οδηγιών από το "Εργαστήριο Παλαιών Τεχνολογιών" του 3ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Ημαθίας, 2014. (Μανόλης Κουσλόγλου)

- Συνοδευτικό φυλλάδιο οδηγιών από το "Κέντρο Απεξάρτησης από τις Τ.Π.Ε." του 4ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, 2016 (Μανόλης Κουσλόγλου, Μανώλης Αλισαβάκης)

Β) ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
- Phet (Πανεπιστήμιο Colorado)


- Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (σε κάθε τάξη, υπάρχουν τα "εμπλουτισμένα βιβλία μαθητή html", που περιέχουν εικονικά πειράματα και αναφορές σε κάθε ενότητα)

Γ) ΜΟBILE LEARNING
- Smart tools (Λογισμικό για android που μετατρέπει το smartphone σε όργανο μετρήσεων)

- Εκμετάλλευση των ενσωματωμένων αισθητήρων των smartphones σε πειράματα Φυσικών Επιστημών (Μία διδακτική πρόταση εκμετάλλευσης εφαρμογών του smart tools στην τάξης)

- Ηλεκτρικό Κύκλωμα 2 Αντιστατών (android - Υπολογισμός χαρακτηριστικών ενός κυκλώματος 2 αντιστατών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη ή στο σπίτι από τους μαθητές)

- Κινητική - Δυναμική Ενέργεια (android - Υπολογισμός φυσικών μεγεθών Κινητικής και Δυναμικής Μηχανικής Ενέργειας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη ή στο σπίτι από τους μαθητές)

Μανόλης Κουσλόγλου

Υ.Γ. Στη φωτογραφία, η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ του 1916, στο εξώφυλλό της οποίας φιλοξενείται ένα ρητό του... Έδδισων.

1 σχόλιο: