Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ανάλυση περίπτωσης: Ενδεχόμενη κακόβουλη χρήση κινητού από μαθητή, σε ώρα μαθήματος που προϋποθέτει τη χρήση κινητών


"Ο Κύριος Παπαδόπουλος είναι ο νέος Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ μιας επαρχιακής πόλης. Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσέρχεται στο γραφείο του μία μαθήτρια που καταγγέλλει ότι κάποιος συμμαθητής της την βιντεοσκόπησε με το κινητό του την ώρα του μαθήματος. Απειλεί δε, ότι θα ενημερώσει τον πατέρα της προκειμένου να κινηθούν ακόμη και νομικά. Ο συμμαθητής της, και φερόμενος ως δράστης, διαμαρτύρεται ισχυριζόμενος ότι η συμμαθήτριά του ψεύδεται. Επίσης δηλώνει ότι η κατοχή του ενεργοποιημένου κινητού στα χέρια του οφείλεται στον διδάσκοντα καθηγητή πληροφορικής, έναν εξαίρετο και καινοτόμο εκπαιδευτικό, που έχει ζητήσει από τους μαθητές να χρησιμοποιούν τα κινητά τους για τις ανάγκες του μαθήματος. Συνεπώς, «από αυτόν θα πρέπει να ζητηθούν τα ρέστα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο εκπαιδευτικός, στην ώρα διδασκαλίας του οποίου έγινε το συμβάν, επιβεβαιώνει ότι έχει ζητήσει από τους μαθητές του να χρησιμοποιούν το κινητό τους στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής, καθώς αυτό απαιτεί προγραμματισμό σε περιβάλλον android. Οι πεπαλαιωμένοι Η/Υ του εργαστηρίου είναι αδύνατο να τρέχουν εξομοιώσεις κινητών. οπότε  η χρήση των προσωπικών κινητών των μαθητών είναι μονόδρομος για τη διεξαγωγή του μαθήματος.  Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό  θα πρέπει να εξελίσσεται σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς κανένα όφελος για τους μαθητές. Άλλωστε, «όλοι οι μαθητές φέρνουν μαζί τους τα κινητά στο σχολείο. Ας τα εκμεταλλευτούμε εποικοδομητικά τουλάχιστον», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός ."

Ποιος είναι ο καταλληλότερος και νομικά κατοχυρωμένος τρόπος να αντιμετωπίσει ένας διευθυντής το παραπάνω συμβάν; Η απάντηση, ενδιαφέρει όχι μόνο τους διευθυντές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς αναλύεται πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία και βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:


Επισήμανση: Η παραπάνω μελέτη περίπτωσης αποτελεί εργασία στο πλαίσιο του  μαθήματος "Εκπαιδευτική Νομοθεσία" των Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οργάνωση & Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων" και εκπονήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 (αξιολογήθηκε με "άριστα"). Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018 (που δεν ίσχυε όταν εκπονήθηκε η εργασία), η χρήση κινητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς επιτρέπεται πλέον και στη Β'θμια Εκπ/ση. Όπως θα αντιληφθούν ωστόσο οι αναγνώστες, ο χειρισμός του θέματος δεν αλλάζει.

Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου