Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Γιατί ο δυνατός άνεμος "σηκώνει" στέγες σπιτιών;

Πολλές φυσικές καταστροφές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια θεομηνιών. Ο δυνατός άνεμος μπορεί να παρασύρει μεγάλα αντικείμενα ή να ρίξει δέντρα που αντιστέκονται στο διάβα του. Με ποιον τρόπο όμως παρασέρνει κεραμίδια σπιτιών ή ολόκληρες στέγες;

Η φυσική δίνει την εξήγηση
Αυτό που καταρχήν συμβαίνει είναι ότι η ροή του ανέμου στην στέγη μειώνει την ατμοσφαιρική πίεση από την πάνω πλευρά της, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη ατμοσφαιρική πίεση που ασκείται από την κάτω πλευρά της στέγης να υπερνικά και να ανασηκώνει τη στέγη.

Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο έντονο λόγω του γεγονότος ότι το ρεύμα του αέρα στενεύει σημαντικά την ώρα που διέρχεται από την κορυφή της στέγης, εφόσον αυτή έχει τριγωνικό σχήμα όπως στα παραδοσιακά σπίτια. Αυτό έχει ως συνέπεια, η ταχύτητα του ανέμου να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη στο σημείο εκείνο (εξίσωση συνέχειας) και συνεπώς η πίεση από πάνω της ακόμη πιο μικρή.

Τελικά, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι στέγες των σπιτιών ανασηκώνονται από την ατμοσφαιρική πίεση που τις πιέζει από την κάτω τους πλευρά να ανασηκωθούν. Αυτή η πίεση ασκείται  πάντα, με την διαφορά ότι όταν δεν φυσάει άνεμος, η εξωτερική ατμοσφαιρική πίεση είναι ίση με την αντίστοιχη που ασκείται κάτω από τη στέγη και τελικά οι δυνάμεις εξισορροπούνται και η στέγη μένει στη θέση της.

Και μία προέκταση
Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο θα συνέβαινε λοιπόν, αν μπορούσαμε να μεταφέρουμε στιγμιαία μία κατοικία με στέγη στο φεγγάρι: Λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας, η στέγη θα πιεζόταν μόνο από την κάτω της πλευρά, όπου θα υπήρχε ακόμη αέρας και θα ανασηκωνόταν σαν να υπήρχε τυφώνας.

Το δεύτερο αυτό φαινόμενο στο φεγγάρι, που μόλις περιγράφηκε, δεν είναι καθόλου άγνωστο αφού χάρη σε αυτό μπορούμε... να απολαμβάνουμε τους χυμούς και τα αναψυκτικά μας με το καλαμάκι: Όταν "ρουφάμε", στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουμε είναι να αφαιρούμε τον αέρα από το καλαμάκι, με αποτέλεσμα η εξωτερική ατμοσφαιρική πίεση να ωθεί τον χυμό να να ανέβει προς το στόμα μας μέσα από το καλαμάκι. Η ατμόσφαιρα το ανεβάζει στο στόμα μας λοιπόν και όχι εμείς. Για τον λόγο αυτό, ένας αστροναύτης δεν θα μπορούσε να πιει χυμό ποτέ μέσα από καλαμάκι στο φεγγάρι, αφού εκεί δεν υπάρχει ατμόσφαιρα... να τον βοηθήσει να ξεδιψάσει!

Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου