Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Μουσείο Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων: Ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα συναντά εμπόδια...




Κάτι σπουδαίο συμβαίνει στα Χανιά: Το Μουσείο Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων (ΜΕΟΦΕΧ) γίνεται πραγματικότητα μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών. Μία εξαιρετικά σημαντική συλλογή που χρονολογείται από το 1928 ετοιμάζεται να βρει επιτέλους στέγη.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σκληρή και φαίνεται ότι το σημαντικό αυτό εγχείρημα συναντά εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Όλοι οι Φυσικοί, όλοι όσοι αγαπούν τις Φυσικές Επιστήμες, γονείς και μαθητές, αλλά και όλοι οι πολίτες των Χανίων οφείλουν να συνδράμουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που εμφανίζονται.

Ακολουθεί η επιστολή - έκκληση του Υπεύθυνου ΕΚΦΕ Χανίων, όπου αναφέρονται κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το Μουσείο, αλλά και υπογραμμίζονται τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Μανόλης Κουσλόγλου

-------------------------------------------------------

Αγαπητοί φίλοι,

Στο εργαστηριακό κέντρο φυσικών επιστημών (ΕΚΦΕ) Χανίων, έχουμε συλλέξει διασώσει μετά από μεγάλες προσπάθειες εκατοντάδες συσκευές και όργανα εποπτικής διδασκαλίας. Η ανεκτίμητη συλλογή μας (χρονολογείται  από το 1928) προέρχεται από τις παλαιότερες σχολικές μονάδες του Νομού μας όπως το 1ο , 2ο  Γυμνάσιο-Λύκειο Χανίων , τα Γυμνάσια Βάμου , Καντάνου και  Παλαιόχωρας .

Μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα μας στο σχετικό κατάλογο που έχουμε συγγράψει https://issuu.com/ekfechania/docs/katalogos?e=6858649/4882476
 
Η ιδέα της συλλογής ήταν του σχολικού σύμβουλου Μπαργιάννη Βασίλη και υλοποιήθηκε μετά από μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες του  Υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Χανίων (Δ.Μαρκογιαννάκη) με την συνδρομή πολλών συνεργατών, συναδέλφων ιδιαίτερα του Ν. Αναστασάκη-Φυσικού (φωτογράφηση συντήρηση επισκευή ) και του Γ. Στυλιανάκακη-Δασκάλου ( συντήρηση-επισκευή ).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της ιστορία μας το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί συνδέοντας το παλαιό με το νέο. Μέσα από τη μελέτη και χρήση των συσκευών αυτών μελετώντας δηλαδή την ιστορία των Επιστημών μπορούμε να διδαχθούμε  vα επεκτείνουμε τις γνώσεις μας. 

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με την ίδρυση ενός Μουσειακού πρωτοτύπου χώρου του Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων (ΜΕΟΦΕΧ).

Το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει εργαλείο  για τους καθηγητές, δασκάλους καθώς και για τους μαθητές, θα βοηθήσει στη καλύτερη προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών και θα αποτελέσει ένα ακόμα στολίδι Πολιτισμού της όμορφης πόλης των Χανίων. Σημειώνουμε εδώ ότι παρόμοια Μουσεία υπάρχουν 1ή 2 ακόμα στον Ελλαδικό χώρο.

Εκτός των παραπάνω προσπαθειών (της συλλογής διατήρησης συντήρησης των οργάνων και συσκευών) από το 2011 αναζητούσαμε ένα χώρο για την στέγασή του. Ο χώρος αυτός βρέθηκε ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις μας, αποδόθηκε σε μας μετά από πολλές προσπάθειες, αλλά απαιτεί κτιριακές παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργικός. 

Ζητάμε από κάθε αρμόδιο και ιδιαίτερα από  το Δήμο Χανίων,    να βοηθήσει  την προσπάθεια μας εντάσσοντας την υγρομόνωση του χώρου αυτού,  σε μια τρέχουσα εργολαβία, στο βάψιμό του και γενικότερα στην λειτουργική αποκατάστασή του έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε το Μουσειακό μας υλικό και να αρχίσουμε να λειτουργούμε σε αυτόν.    

Το όνειρο ζωής κάποιων από μας να αποκτήσουν τα Χανιά μας το Μουσείο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί. Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε και με όποιο τρόπο να συμβάλουμε  προς την κατεύθυνση αυτή. Γραφειοκρατικά προβλήματα ή καθυστερήσεις θα πρέπει να σταματήσουν. Είναι θέμα κάθε ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ μας  η ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων (ΜΕΟΦΕΧ), βοηθήστε μας…

Δημοσθένης Μαρκογιαννάκης, Χημικός
Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Χανίων
 

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για την δημοσίευση - βοήθεια θέλουμε να πιστεύουμε ότι αφορά όλους μας να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων (ΜΕΟΦΕΧ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή