Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ένα... προφητικό άρθρο για ένα καλύτερο Σχολείο


          Πριν από 10 μήνες, στις 8 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία είχα δημοσιεύσει στο www.eduportal.gr ένα άρθρο με τίτλο "11 + 1 σεμνές και ταπεινές προτάσεις για ένα καλύτερο σχολείο".

          Στο άρθρο αυτό κατέθεσα τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε το ελληνικό Γυμνάσιο να γίνει πιο αποδοτικό χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα €. Δεν τις ανέλυσα σχεδόν καθόλου, καθώς θεωρούσα ότι όλοι οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να αντιληφθούν το κέρδος της καθεμιάς από αυτές. Άλλωστε, δεν έγραψα κάτι πρωτότυπο, παρά πράγματα αυτονόητα για μία... κανονική χώρα (αλλά όχι για το "απέραντο φρενοκομείο" όπου ζούμε).

          Μετά από 10 μήνες λοιπόν παραθέτω και πάλι το άρθρο, όπου μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ότι έχουν εφαρμοσθεί ήδη οι 5 από αυτές:

- 1η Πρόταση: Σημαντική μείωση της διδακτέας ύλης του συνόλου των μαθημάτων
- 2η Πρόταση:Κατάργηση τριμήνων, ορισμός τετραμήνων στο Γυμνάσιο.
- 3η Πρόταση: Κατάργηση θεσμού Μετεξεταστέων Σεπτεμβρίου.
- 4η Πρόταση: Μείωση διάρκειας εξετάσεων Ιουνίου με αντίστοιχη μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων.
- 7η Πρόταση: Θεσμοθέτηση εβδομάδας πρότζεκτ στα σχολεία, κατά το γερμανικό πρότυπο.

          Επίσης, έχουν κινηθεί διαδικασίες, έχουν σταλεί σχετικές εγκύκλιοι ή λαμβάνονται σχετικά μέτρα που αφορούν άλλες δύο προτάσεις μου.

 - 6η Πρόταση: Ουσιαστική λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών.
 - 8η πρόταση: Μείωση των ωρών μελέτης των μαθητών στο σπίτι.

          Δεν περιμένω την άμεση εφαρμογή των τεσσάρων προτάσεων που έχουν απομείνει, γιατί πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Πολύ δύσκολο... Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα εφαρμοσθούν και αυτές. Για να συμβεί κάτι τέτοιο ωστόσο θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια, αποφασιστικότητα και κυρίως δουλειά από όσους συμφωνούν με την φιλοσοφία τους.

          Το πλήρες άρθρο, που περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις (οι 5, 9, 10 και 11 δεν έχουν εφαρμοσθεί, όπως θα διαπιστώσετε) βρίσκεται στο link:  11 + 1 σεμνές και ταπεινές προτάσεις για ένα καλύτερο σχολείο


Μανόλης Κουσλόγλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου