Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

2017: Τα κινητά θα αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας και όχι μόνο…




Η αλήθεια είναι ότι η πρόοδος της τεχνολογίας πραγματοποιείται πλέον με αλματώδη βήματα. Μόλις σήμερα διάβασα ένα άρθρο στην BUSINESS INSIDER AUSTRALIA σύμφωνα με το οποίο η μεγάλη τάση του 2017 που θα είναι η μηχανική μάθηση (machine learning), δηλαδή η δυνατότητα των μηχανών να μαθαίνουν. Αυτή η δυνατότητα θα μετατρέψει το κινητό τηλέφωνο σε έναν εικονικό βοηθό που θα ξέρει τι θέλουμε πριν του το πούμε, σύμφωνα με προβλέψεις της Deloitte. Η ομάδα ειδικών της εταιρίας έχει δημοσιεύσει τις προβλέψεις της για το 2017, ανακοινώνοντας σημαντικές ανακαλύψεις στο πεδίο της μηχανικής μάθησης, η εφαρμογή και επιρροή της οποίας κυρίως στα κινητά τηλέφωνα θα επηρεάσει πολλές πλευρές της ζωής μας.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία προβλέπει ότι μέσα στο 2017 πάνω από 300 εκατομμύρια έξυπνα τηλέφωνα παγκοσμίως, δηλαδή περισσότερα από το ένα πέμπτο όσων θα πωληθούν φέτος, θα διαθέτουν ένα νευρωνικό δίκτυο που θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τις υπηρεσίες των τηλεφώνων χάρη σε επεξεργασία δεδομένων, χωρίς να είναι απαραίτητος ο εκ νέου προγραμματισμός τους.

Η μηχανική μάθηση ανοίγει το δρόμο για μια μοναδική εποχή στη λειτουργικότητα, στην εξατομίκευση και στη συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές μέσω των κινητών μας. Ήδη μπορούμε και εκμεταλλευόμαστε εφαρμογές της, όπως είναι η πρόβλεψη κειμένου,  η πρόβλεψη από πλευράς κινητού μας της εφαρμογής που ο χρήστης θα ήθελε να χρησιμοποιήσει, καθώς και η χρήση προηγμένων εφαρμογών επεξεργασίας βιομετρικών στοιχείων, όπως η αναγνώριση φωνής και προσώπου.

Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται χάρη στην μηχανική μάθηση είναι πιθανό μέσα στο 2017 να περιλαμβάνουν εφαρμογές που θα μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τις διαθέσεις και τα συναισθήματα του χρήστη μέσω αισθητήρων πίεσης, να κάνουν προβλέψεις για την υγεία και τη ζωή τους με τη χρήση ιατρικών δεδομένων, καθώς και αναγνώριση εικόνας και ανίχνευση κοντινών αντικειμένων.

Η Deloitte υποστηρίζει ότι τα μοντέλα με μηχανική μάθηση είναι σχεδιασμένα να μιμούνται τομείς δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου με στοιχεία που αναπαριστούν τους νευρώνες του και τις διασυνδέσεις τους!

Από τα παραπάνω γίνεται απολύτως φανερό ότι το κινητό μετατρέπεται πλέον σε ένα προηγμένο εργαλείο, που θα επηρεάζει το χρήστη του και θα αλληλεπιδρά μαζί του. Υπάρχουν ωστόσο δύο σοβαρές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Α) Η πρόσφατη εμπειρία μου στην εκμετάλλευση των ενσωματωμένων αισθητήρων των κινητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μου κατέδειξε την αδυναμία τους να διακριθούν σε ακρίβεια και αξιοπιστία, καθώς επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αστοχίες του χρήστη τους.

Β) Είναι απολύτως γνωστή σε όλους μας η ευκολία με την οποία πολύς κόσμος αποδέχεται χωρίς σκέψη, προβληματισμό και σύνεση ό,τι διαβάζει στο διαδίκτυο.

Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο δεδομένων, με οδηγεί στον εξής μεγάλο ερώτημα: Ποιες θα είναι άραγε οι επιπτώσεις που θα έχουν στους ευκολόπιστους χρήστες τους, κινητά που "διαβάζουν" λανθασμένα την συναισθηματική τους κατάσταση ή τσεκάρουν εξίσου λανθασμένα κάποια ιατρικά δεδομένα τους; 

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους υπευθύνους που αναπτύσσουν τις συγκεκριμένες τεχνολογίες. Μήπως όμως θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς, όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε μία τεχνολογία που θα εφαρμοσθεί μέσα στο 2017;   
 
 Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου