Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

CNN: Τα μετάλλια των Ολυμπιακών του Τόκυο 2020 θα φτιαχτούν από ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων

          Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020 θέλουν να τους θυμόμαστε ως "πράσινους" αγώνες. Έχουν ζητήσει λοιπόν από τους Ιάπωνες πολίτες να προσφέρουν τα παλιά κινητά τους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να φτιαχτούν 5.000 μετάλλια.

          Οι διοργανωτές ελπίζουν να συλλέξουν 8 τόννους μετάλλου από κουτιά που θα τοποθετηθούν σε τοπικά γραφεία και καταστήματα τηλεπικοινωνιών σε όλη τη χώρα τον Απρίλιο. "Υπάρχει όριο στις Πηγές του πλανήτη μας, οπότε η ανακύκλωση αυτών των συσκευών θα μας κάνει να σκεφτούμε λίγο το περιβάλλον", δήλωσε ο Αθλητικός Διευθυντής του Τόκυο 2020, Koji Murofushi.

          Ο Αμερικανός Ashton Eaton, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής στο δέκαθλο, που έχει αποσυρθεί πρόσφατα από την ενεργό δράση, θεωρεί ότι έτι κάθε μετάλλιο θα έχει πια τη δική του ιστορία. "Το καλύτερο είναι ότι κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να συνεισφέρει στην ιστορία, να αυξήσει την  ευαισθητοποίηση για ένα βιώσιμο μέλλον και να κάνει μια μοναδική προσφορά. Και το πιο συναρπαστικό, θα έχει την ευκαιρία να γίνει κομμάτι του Ολυμπιακού ταξιδιού"

          Το κίνημα δεν έχει μοναδικό σκοπό να προωθήσει τη βιωσιμότητα, αλλά να περιορίσει και το κόστος. Ανακυκλώσιμα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες για να φτιαχτούν μετάλλια, με το 30% των αργυρών και χρυσών μεταλλίων των τελευταίων Ολυμπιακών του Ρίο να έχουν φτιαχτεί από ανακύκλωση υλικών.

          Να διευκρινίσω όσον αφορά στο άρθρο, ότι η ανακύκλωση των κινητών αφορά κυρίως στα μέρη τους που περιέχουν χρυσό. Το ευγενές αυτό μέταλλο χρησιμοποιείται ευρέως στις ηλεκτρικές συνδέσεις λόγω της υψηλής αγωγιμότητάς του και μπορείτε να το δείτε στις επαφές της μπαταρίας με το σώμα του κινητού σας.

          Να σημειώσω επίσης ότι η Ιαπωνία είναι αφενός μια πολύ φτωχή σε παραγωγή πρώτων υλών χώρα και αφετέρου διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το 20% περίπου του χρυσού της χώρας... να περιέχεται στις ηλεκτρονικές συσκευές των πολιτών της!


Μανόλης Κουσλόγλου
ΠΗΓΗ: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου