Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Το νέο σκονάκι για τα διαγωνίσματα!

H αντιγραφή σε ένα διαγώνισμα στο σχολείο είναι ένα παράπτωμα τόσο παλιό όσο πιθανώς και η ύπαρξη του ίδιου του σχολείου. Πάντα υπάρχουν μαθητές που προκειμένου να γράψουν έναν αξιοπρεπή βαθμό αναλαμβάνουν το ρίσκο να πιαστούν.

Οι μέθοδοι είναι πολλοί και κάποιες από αυτές αποτελούν... σταθερές αξίες. Ωστόσο η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες στους ζαβολιάρηδες. Τα κινητά τηλέφωνα για παράδειγμα χρησιμοποιούνται ήδη από μαθητές για να φωτογραφίσουν ένα τεστ και να το προωθήσουν πολύ εύκολα σε άλλους συμμαθητές τους, που πρόκειται να διαγωνισθούν στο ίδιο ή παρόμοιο με αυτό τεστ.

Τα σχολεία στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν τη χρήση κινητών από τους μαθητές. Ωστόσο δεν μπορούν να τους αποτρέψουν από το να φορούν έξυπνα ρολόγια. Γι' αυτό πιθανώς να είμαστε στα πρόθυρα ενός νέου τρόπου αντιγραφής στην τάξη, που είναι η χρήση των έξυπνων αυτών ρολογιών.  Στις Η.Π.Α. έχουν εντοπιστεί ήδη περιπτώσεις αντιγραφής μέσω αυτών των νέων gadgets.

Ο τρόπος που λειτουργεί το Apple Watch, για παράδειγμα, το καθιστά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε... ζαβολιάρη: Μια ανεπαίσθητη δόνηση στον καρπό ειδοποιεί τον χρήστη ότι κατέφθασε η απάντηση, ένα κούνημα του καρπού αρκεί για να τη διαβάσει και ένα μικρό τίναγμα του χεριού είναι αρκετό για να την εξαφανίσει από την οθόνη. 

Υπάρχει και εναλλακτική: Γράφει κάποιος σημειώσεις στο κινητό του, τις στέλνει στο έξυπνο ρολόι του και τις διαβάζει όποτε θελήσει, σε μια οθόνη που μετατρέπεται εύκολα σε οθόνη ρολογιού ή οθόνη... μελέτης. Για του λόγου το αληθές, παρακολουθείστε το βίντεο:
 

Αν είστε εκπαιδευτικοί και δείτε κάποιον μαθητή να φοράει γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια ενός διαγωνίσματος, τότε καλά θα κάνετε να πονηρευτείτε. Ο λόγος; Παρακολουθήστε την παρακάτω... εκπαιδευτική διαφήμιση και θα καταλάβετε:

Ακούγεται αστείο, αλλά είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια όλα αυτά να συμβούν και στην Ελλάδα.

Μανόλης Κουσλόγλου

Υ.Γ. Λένε ότι το... Έγκλημα προηγείται πάντα του Νόμου στη χρήση της τεχνολογίας. Όχι όσο υπάρχει αυτό το Blog. ;-)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου