Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Mobile Learning: O Mr. Bean... διδάσκει στατικό ηλεκτρισμό

Η διδασκαλία της φυσικής μπορεί να γίνει διασκεδαστική, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση, φαντασία και φυσικά τα κατάλληλα παιδαγωγικά μέσα. Με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας της ποιοτικής προσέγγισης του στατικού ηλεκτρισμού λοιπόν, ζητήθηκε… η συνδρομή του Mr. Bean, προκειμένου οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καβάλας να εξασκηθούν στην κατανόηση των εννοιών του στατικού ηλεκτρισμού. 
Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό ήταν το Edpuzzle. Πρόκειται για ένα λογισμικό που προσφέρει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό, μεταξύ άλλων, αφενός να επεξεργάζεται βίντεο, όπως να προσθέτει φωνητικά σχόλια ή να ενσωματώνει quiz και αφετέρου να παρακολουθεί τις επιδόσεις των μαθητών, όταν αυτοί παρακολουθούν το βίντεο και απαντούν στις ερωτήσεις του quiz.

To Εdpuzzle είναι προσβάσιμο μέσω Η/Υ στη διεύθυνση https://edpuzzle.com/ ή μέσω κινητού/tablet στο google play store, στη διεύθυνση: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.edpuzzle.student

Ο εκπαιδευτικός, κάνει αρχικά sign up, δημιουργεί έναν λογαριασμό ως καθηγητής (teacher) και στη συνέχεια δημιουργεί και μία «τάξη» που συνδέεται με έναν μοναδικό κωδικό (π.χ. ogiotaw). Κατόπιν, έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει ένα βίντεο, ακόμη και από το Youtube, να το επεξεργαστεί, να προσθέσει σε αυτό ένα quiz και να το συνδέσει με την τάξη αυτή. 
Οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν το edpuzzle, είτε μέσω Η/Υ είτε μέσω των κινητών τους, με τον ίδιο τρόπο όπως ο εκπαιδευτικός, αλλά να κάνουν sign up ως μαθητές και να επισκεφθούν την «τάξη» τους με τη βοήθεια του κωδικού της (ogiotaw), που τους έχει δώσει ο καθηγητής τους. Εκεί, θα βρούνε το σχετικό βίντεο και θα απαντήσουν στο quiz. Ο καθηγητής τους θα παρακολουθήσει το βαθμό επιτυχίας τους. 
Αυτή τη διαδικασία ακολούθησαν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καβάλας, εξασκούμενοι στη Φυσική με ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο.

Για του λόγου το αληθές, προσκαλούμε τους αναγνώστες, εκπαιδευτικούς ή μαθητές, να ενταχθούν σε μία ειδική τάξη που φτιάχτηκε μόνο γι’ αυτούς!

Όσοι το επιθυμούν λοιπόν, μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του edpuzzle στο  https://edpuzzle.com/ ή να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό/tablet τους από το google play store, στη διεύθυνση:

Στη συνέχεια, κάνουν “sign up” ως μαθητές (students) και αμέσως μετά επιλέγουν “sign up with Edpuzzle”. Γράφουν τον κωδικό ogiotaw κι επιλέγουν “create your account”. 
Κατόπιν καταχωρούν Όνομα και Επώνυμο,  με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες (θα βλέπει τα στοιχεία αυτά ο καθηγητής – Μανόλης Κουσλόγλου), καθώς και username και password (αυτά δεν εμφανίζονται στον καθηγητή). 
Πλέον οι επισκέπτες, μπορούν να δούνε το βίντεο και να απαντήσουν στο quiz. Για λόγους ευγένειας, έχει δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες της εικονικής αυτής τάξης να παρακάμψουν όλες τις ερωτήσεις του quiz, σε αντίθεση με τους μαθητές των τάξεων της Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καβάλας, που δεν τους είχε δοθεί η δυνατότητα αυτή.

Καλή επιτυχία!

Μανόλης Κουσλόγλου

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Αλλαγές και προκλήσεις.


Σήμερα, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας το νέο σύστημα πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το νέο σύστημα εμπεριέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύον, αλλά και κάποιες προκλήσεις για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ως προς την εφαρμογή του. 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Καταρχήν αναφέρουμε συνοπτικά τις νέες ρυθμίσεις:
- Καταργείται η εξέταση των Λατινικών και αντικαθίσταται από την αντίστοιχη στην Κοινωνιολογία

- Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων

- Οι μαθητές θα δηλώνουν τον Ιούλιο, στο τέλος της Β' Λυκείου, ενδεικτικά 10 Τμήματα στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Μετά από λίγες μέρες θα ανακοινώνεται από το Υπουργείο, με βάση τις δηλώσεις και τις θέσεις των Τμημάτων, ποια από αυτά συγκέντρωσαν ελλιπείς προτιμήσεις και συνεπώς θα είναι προσβάσιμα ελεύθερα από τους μαθητές χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Για τα υπόλοιπα Τμήματα, οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

- Για την εισαγωγή στην Γ'θμια Εκπ/ση μέσω Πανελλαδικών, θα μετράει κατά 90% η επίδοση στις Πανελλαδικές και κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου

- Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από την επίδοση των μαθητών στα μαθήματα της Γ' Λυκείου ως εξής: Σε κάποια μαθήματα ο βαθμός θα προκύπτει από την απόδοσή τους στα δύο τετράμηνα. Στα τέσσερα "βασικά μαθήματα" (αυτά στα οποία οι μαθητές θα διαγωνισθούν λίγο αργότερα στις Πανελλαδικές), ο βαθμός θα προκύπτει κατά 60% από την απόδοσή τους στα δύο τετράμηνα και κατά 40% από τις τελικές γραπτές εξετάσεις που θα διενεργούνται σε επίπεδο Δήμου ή Νομού (και όχι σε επίπεδο σχολικής μονάδας), ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό κάθε περιοχής.

- Τον Φεβρουάριο, στη Γ' Λυκείου, όσοι μαθητές είχαν συμπεριλάβει στις προτιμήσεις τους Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, θα δηλώσουν αν τελικά θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ή θα περάσουν χωρίς αυτές σε ένα από τα ελεύθερα Τμήματα που είχαν δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο.

- Οι μαθητές που τελικά θα διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, μετά την ανακοίνωση των βαθμών τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Οι μαθητές αυτοί μπορούν να δηλώσουν οποιαδήποτε Τμήματα του Προσανατολισμού τους, ανεξαρτήτως της αρχικής δήλωσής τους στη Β' Λυκείου.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται πρακτικά επαναφέρουν το σύστημα των "Γενικών Εξετάσεων", ή αλλιώς, αυτό των "Δεσμών", που ίσχυσε από το 1983 ως το 1999, με τη διαφορά ότι οι τέσσερις Δέσμες ονομάζονται πλέον "Ομάδες Προσανατολισμού". Αν και το σύστημα αυτό είναι το μακροβιότερο στην ιστορία των εξετάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συνεπώς δοκιμασμένο, εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του. 
Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές από αυτές:

- Έναρξη ισχύος του νέου συστήματος
 Ίσως να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην Γ'θμια Εκπ/ση αρχίζει να ισχύει για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Β' Λυκείου (και όχι στην Α΄ Λυκείου). Αν και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη διδακτική προσέγγιση της Β' Λυκείου και συνεπώς θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι οι μαθητές της τάξης αυτής δεν επηρεάζονται, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην Β' Λυκείου θα κλιθούν σε λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 2019 συγκεκριμένα, να δηλώσουν ενδεικτικά δέκα Τμήματα στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Η επιλογή τους αυτή μπορεί να αποδειχθεί καίρια, ιδιαίτερα για τους μαθητές με χαμηλή απόδοση και αντίστοιχα χαμηλές απαιτήσεις. Ο λόγος είναι ότι πολλοί από αυτούς, ήδη με την ολοκλήρωση της Β' Λυκείου, θα βρεθούν με το ένα πόδι σε κάποιο Τμήμα ΑΕΙ και μάλιστα άκοπα, εφόσον τύχει να επιλέξουν ένα Τμήμα που θα καταλήξει να έχει Ελεύθερη Πρόσβαση (ΤΕΠ).  

- Θεσμοθέτηση ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Για πρώτη φορά στην ιστορία θεσμοθετείται η ελεύθερη πρόσβαση σε Τμήματα ΑΕΙ και μάλιστα με τη μέθοδο της... "φυσικής επιλογής". Πρόκειται για ένα νέο μέτρο, το οποίο αποτελεί κυρίως πρόκληση για τους πιο αδύναμους μαθητές. Οι στρεβλώσεις που μπορεί να προκληθούν είναι πολλές, καθώς, αν και η στατιστική συνήθως εξομαλύνει καταστάσεις, η τυχαιότητα και το χάος (με την επιστημονική έννοια του όρου), παίζουν πάντα πονηρά παιχνίδια. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι είναι πολύ πιθανό μαθητές με κάκιστη απόδοση στο σχολείο να βρεθούν εντελώς άκοπα σε κάποιο Τμήμα, τη στιγμή που άλλοι συμμαθητές τους, με πολύ καλύτερη απόδοση, αν μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό γιατί δεν είχαν φροντίσει να το δηλώσουν στη Β' Λυκείου. Μια άλλη περίπτωση, είναι να υπάρξουν Τμήματα ΑΕΙ όπου θα φοιτούν εξ ολοκλήρου φοιτητές, που ως μαθητές δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την εκπαίδευση και το σχολείο τους. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε άλλες περιπτώσεις, γιατί αυτές είναι πάρα πολλές.

Η βασική πηγή των στρεβλώσεων δεν θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, αλλά η επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου και μάλιστα σε σχετικά "τυχαίο" δείγμα Τμημάτων χαμηλού ενδιαφέροντος, αφού ο καθορισμός των ΤΕΠ θα προκύπτει από την επιλογή των μαθητών της Β' Λυκείου, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα επιλογής μόλις δέκα Τμημάτων.

- Θεσμοθέτηση "μίνι Πανελλαδικών"
Το Υπουργείο, πολύ σωστά, έκανε μία προσπάθεια ώστε να γίνει πιο αντικειμενική η ενδοσχολική αξιολόγηση των μαθητών της Γ' Λυκείου, από τη στιγμή που ο βαθμός επίδοσής τους θα παίζει ρόλο, αν και σε μικρό ποσοστό, στην είσοδό τους σε Τμήματα ΑΕΙ.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, προτάθηκε η διενέργεια μίνι Πανελλαδικών, αφού στην ουσία όλα τα Λύκεια θα μετατραπούν για πολλές ημέρες σε εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα, με βαθμολογητές και επιτηρητές από άλλα σχολεία. Ωστόσο, η αξιοπιστία τέτοιων εξετάσεων προϋποθέτει μεγάλη οργάνωση και ακόμη μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει σε επιτροπές Βαθμολογικών Κέντρων πανελλαδικών, γνωρίζουν πολύ καλά τη δυσκολία του εγχειρήματος.   

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα, θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία του διδακτικού έργου, αφού μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, θα ακολουθούν οι ακόμη πιο χρονοβόρες διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Έχει τονιστεί στο παρελθόν από το Υπουργείο, πολύ σωστά, ότι το Λύκειο έχει χάσει τον παιδαγωγικό του ρόλο και έχει μετατραπεί σε έναν προθάλαμο προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι το νέο προτεινόμενο σύστημα όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την κατάσταση αυτή, παρά θα την επιβαρύνει κι άλλο και μάλιστα με επιπλέον γραφειοκρατία και αμφιλεγόμενες ως προς την αξιοπιστία τους διαδικασίες. Αυτό θα συμβεί, γιατί αφενός οι Πανελλαδικές... είναι εδώ, ενώ επιπλέον οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου θα έχουν ακόμη δύο σοβαρούς λόγους να επικεντρώνονται στη Γ' Λυκείου: Η ... υπερ-Τάξη αυτή, δεν θα κρίνει πια μόνο κατά 100% τον βαθμό απολυτηρίου τους, αλλά θα επιδοτεί με ένα επιπλέον 10%  την επίδοσή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύντομα θα ακολουθήσουν πολλές δημόσιες τοποθετήσεις και σχόλια πάνω στο νέο προτεινόμενο σύστημα εισαγωγής στη Γ'θμια Εκπ/ση, από τις οποίες ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η πιο αξιόπιστη ωστόσο ενημέρωση είναι το επίσημο κείμενο του Υπουργείου με την πλήρη πρόταση που θα βρείτε ΕΔΩ.

Μανόλης Κουσλόγλου

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Κάτι που όλοι μας πρέπει να κάνουμε τακτικά στο facebook...


Όλοι μας βιώνουμε καθημερινά την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί με τις, ενοχλητικές πολλές φορές, αναρτήσεις στο facebook, οι οποίες είτε προέρχονται από τις σελίδες που έχουμε κάνει Like στο παρελθόν, είτε αποτελούν "προτεινόμενες" ή "χορηγούμενες" αναρτήσεις. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι αναρτήσεις αυτές, πέρα από το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπουν να δούμε τα ποσταρίσματα των φίλων μας, μας... εκθέτουν χωρίς να το γνωρίζουμε. Πώς συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε; 

Η αλήθεια είναι ότι με τις χορηγούμενες αναρτήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, καθώς το facebook δεν μας δίνει επιλογές: Είτε θα επιτρέπουμε την άντληση στοιχείων και ενδιαφερόντων μας από το facebook, ώστε να βλέπουμε σχετικές διαφημίσεις, είτε δεν θα επιτρέπουμε κάτι τέτοιο οπότε θα βλέπουμε διαφημίσεις που είναι άσχετες με τα ενδιαφέροντά μας.

Ωστόσο, μπορούμε να λάβουμε κάποια μέτρα για τις αναρτήσεις που εμφανίζονται από σελίδες που έχουμε επιλέξει στο παρελθόν ότι μας αρέσουν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε καταρχήν ότι, όταν κάνουμε "Like" σε μια σελίδα, τότε συμβαίνουν δύο πράγματα:

Α) Ενημερωνόμαστε για τις αναρτήσεις της (γι' αυτό κάνουμε "like" άλλωστε).

Β) Οι αναρτήσεις τις σελίδας αυτής που εμφανίζονται στους στους φίλους μας, όταν πρόκειται για μια επιχείρηση ή οργανισμό, αναγράφουν συχνά ότι "η σελίδα αυτή αρέσει στους..." αναφέροντας, μεταξύ άλλων και το όνομά μας. Αυτή η αναφορά, εν αγνοία μας, αποτελεί έναν κράχτη, μια παραίνεση προς τους φίλους να κάνουν "like" στη σελίδα αυτή, αφού έχουμε κάνει κι εμείς... οι καλοί τους φίλοι. 
Αυτό το γεγονός όμως μας εκθέτει, καθώς πολλές φορές οι αναρτήσεις της σελίδας μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους άλλους φίλους μας κι εμείς εμφανιζόμαστε ως ζωντανά παραδείγματα χρήσης και αποδοχής των προωθούμενων προϊόντων της. 

Για τον λόγο αυτό, θα ήταν καλό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ποιες σελίδες κάνουμε "Like". Κι επειδή αυτό δεν συμβαίνει πάντα, είναι απαραίτητο να προχωράμε τακτικά σε εκκαθάριση των σελίδων που δεν μας ενδιαφέρουν πλέον.

Η διαδικασία, για laptop και tablet είναι η ακόλουθη:
1) Ανοίγουμε το facebook και αριστερά της αρχικής σελίδας επιλέγουμε "σελίδες".

2) Πάνω ψηλά στη σελίδα που εμφανίζεται, επιλέγουμε "Σελίδες που σας αρέσουν"

3) Στην πρώτη γραμμή των εικονιδίων με τις σελίδες που μας αρέσουν, εμφανίζεται το εικονίδιο "Ελέγξτε τις σελίδες που σας αρέσουν". Το επιλέγουμε και στη συνέχεια τσεκάρουμε ποιες σελίδες δεν θέλουμε πια να μας αρέσουν.  

4) Επιλέγουμε "Επόμενο" και στη συνέχεια "Αποθήκευση"

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω διαδικασία δεν λειτουργεί πάντα, γι' αυτό θα ήταν καλό να επιλέγουμε λίγες σελίδες κάθε φορά και να επαναλαμβάνουμε τα βήματα για τις επόμενες, ελέγχοντας κάθε φορά και το αποτέλεσμα.

Η διαδικασία μέσω κινητού έχει ως εξής:
1) Ανοίγουμε το facebook και επιλέγουμε τις τρεις οριζόντιες γραμμούλες πάνω δεξιά

2) Επιλέγουμε "Σελίδες"

3) Κατεβαίνουνε πιο χαμηλά στη σελίδα, μέχρι να συναντήσουμε τις "Σελίδες που σας αρέσουν". Επιλέγουμε "Προβολή όλων"

4) Επιλέγουμε το βελάκι αριστερά της κάθε σελίδας που δεν θέλουμε πλέον να ακολουθούμε και στη συνέχεια "Δεν μου αρέσει".  

Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία δεν μας γλυτώνει από τις "προτεινόμενες" ή "χορηγούμενες" σελίδες, αλλά μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον όγκο των άχρηστων πληροφοριών που εμφανίζονται στο facebook, ιδίως εφόσον έχουν συγκεντρωθεί πολλές σελίδες που έχουμε κάνει "Like" τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν αξιόπιστο τρόπο μείωσης των ανεπιθύμητων αναρτήσεων, αλλά  και της έκθεσή μας στους φίλους μας, σε αντίθεση με άλλες προτεινόμενες "λύσεις" που διαχέονται ευρέως στο Facebook, οι οποίες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να  αποπροσανατολίζουν τους χρήστες του...

Μανόλης Κουσλόγλου

Υ.Γ.1: Όταν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, θα εκπλαγούμε πραγματικά αντικρύζοντας το πλήθος των σελίδων που έχουν συγκεντρωθεί από τα "likes" που έχουμε κάνει κατά καιρούς...

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Βραζιλιάνικη Φυσική: Πώς η "θεά" μπάλα παίρνει φάλτσα;



Μια ιστορική εκτέλεση φάουλ
Πριν από 21 χρόνια, στις 3 Ιουνίου 1997, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ρομπέρτο Κάρλος έγραψε ιστορία στον αγώνα μεταξύ Γαλλίας – Βραζιλίας με την καλύτερη στην ιστορία απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός λάκτισε τη μπάλα από απόσταση 35 μέτρων, δίνοντάς της εσωτερικά φάλτσα και αυτή κατέληξε στα δίχτυα διαγράφοντας τόση καμπύλη τροχιά, που όχι μόνο άφησε άναυδο τον σπουδαίο Γάλλο τερματοφύλακα Μπαρτέζ, αλλά υποχρέωσε και έναν φωτογράφο που βρισκόταν δίπλα από την εστία να σκύψει νομίζοντας ότι η μπάλα θα τον χτυπήσει.

Η φυσική του φάλτσου
Το φαινόμενο Μάγκνους δίνει την ερμηνεία της καμπύλης πορείας της μπάλας, την οποία θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε με ένα απλό σενάριο:

Έστω ότι ένας ποδοσφαιριστής κλωτσάει τη μπάλα προς τα εμπρός, με τέτοιο τρόπο ώστε η μπάλα να αρχίσει να περιστρέφεται αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού. Η περίπτωση απεικονίζεται στην εικόνα 1, όπου οι καμπύλες γραμμές αναπαριστούν τη ροή του αέρα, που προφανώς είναι κόντρα στην πορεία της μπάλας. (εικόνα 1).


Εικόνα 1.

Τα γεγονότα που συμβαίνουν είναι τα ακόλουθα:

- Η περιστροφή της μπάλας επιβραδύνει τη ροή των σωματιδίων του αέρα στα δεξιά της (αφού κινούνται αντίθετα στην περιστροφή της), ενώ τα επιταχύνει στα αριστερά της (αφού τα σωματίδια κινούνται με την ίδια φορά που έχει η περιστροφή της).

- Ως αποτέλεσμα αυτής της επιβράδυνσης και επιτάχυνσης, είναι η πίεση στα δεξιά της να είναι υψηλότερη από την πίεση του αέρα στα αριστερά της. Λόγω της διαφοράς πίεσης, ασκείται δύναμη F στη μπάλα προς τα αριστερά.

- Η μπάλα λοιπόν, αρχικά κινείται προς τα εμπρός, όμως καθώς της ασκείται κάθετη δύναμη προς τα αριστερά, επιταχύνει αλλάζοντας ολοένα και περισσότερο πορεία ακολουθώντας καμπύλη τροχιά προς τα αριστερά (τα γνωστά φάλτσα).

Ο Βραζιλιάνος το παράκανε
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του φάουλ του Ρομπέρτο Κάρλος, τα φάλτσα της μπάλας ήταν τόσα πολλά που ακόμη και η επιστήμη… σήκωσε τα χέρια ψηλά, καθώς η πορεία της μπάλας παρέκκλινε αρκετά σημαντικά από την προβλεπόμενη με βάση τους τύπους υπολογισμού. Μάλιστα, υπολογίστηκε ότι αν δεν υπήρχε βαρύτητα ώστε η μπάλα να πέσει στο έδαφος, ούτε εμπόδιο ώστε να σταματήσει την πορεία της, αυτή θα διέγραφε σπειροειδή τροχιά (εικόνα 2).
Εικόνα 2

  Στο παρακάτω βίντεο, η εκτέλεση του φάουλ του Ρομπέρτο Κάρλος:


Κι εδώ η εξήγηση, με επιπλέον στοιχεία, από το TED-ed:


Μανόλης Κουσλόγλου

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η... παράξενη Φυσική του Ιουλίου



Ο Ιούλιος ή Αλωνάρης, είναι ο πιο ζεστός μήνας του έτους στην Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ. Άλλωστε, ο μήνας αυτός υποδέχεται έναν... ανοιξιάτικο Ιούνιο και δίνει τη θέση του σε έναν εξίσου καυτό, αλλά ανεμοδαρμένο από τα μελτέμια Αύγουστο.

Τον Ιούλιο κάνει πολύ ζέστη, τα “Κυνικά καύματα” που λένε. Τ’ όνομά τους το χρωστούν στον αστερισμό του “Μεγάλου Κυνός” που αυτόν τον καιρό το πιο λαμπρό του αστέρι, ο Σείριος, συμπίπτει ν’ ανατέλλει μαζί με τον ήλιο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα βέβαια με την παράδοση, να έχουμε τις μεγαλύτερες ζέστες του χρόνου.

Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου (γύρω στις 3 του μήνα) η Γη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ετήσιας τροχιάς της (στο αφήλιο). Άλλωστε οι εποχές και οι θερμοκρασίες δεν σχετίζονται με την απόσταση Γης – Ήλιου, παρά οφείλονται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης. Στην διάρκεια του καλοκαιριού λοιπόν, αν και η Γη πιο απομακρυσμένη από τον Ήλιο, έχει τέτοια κλίση, που στο Βόρειο Ημισφαίριο πέφτουν περισσότερο κάθετα οι ακτίνες του Ήλιου, με αποτέλεσμα να έχουμε εμείς καλοκαίρι και στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα.

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η διάρκεια της ημέρας έχει αρχίσει ήδη να μικραίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά το θερινό ηλιοστάσιο, όπου έχουμε τη μέγιστη διάρκεια της μέρας ήταν στις 21 Ιουνίου. Τα μαντάτα είναι άσχημα λοιπόν για όσους αγαπάνε το φως: Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, η ημέρα θα μικρύνει κατά 37 ολόκληρα λεπτά… Ωστόσο, όσοι δεν ξυπνάνε από τα χαράματα θα αντιληφθούν μόνο τη μεταβολή στη δύση του ήλιου που είναι 16 λεπτά.

Τέλος, ο Ιούλιος… μας συστήνει πολλούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή μας προσφέρει τη δυνατότητα να τους αναγνωρίσουμε στον ουρανό. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά, κάποιες συγκεκριμένες ημέρες του Ιουλίου, διάφοροι πλανήτες βρίσκονται πολύ κοντά στη Σελήνη.
Πιο συγκεκριμένα, θα βρίσκονται κοντά στη Σελήνη οι ακόλουθοι πλανήτες:
1η Ιουλίου: Άρης
16 Ιουλίου: Αφροδίτη
20 Ιουλίου: Δίας
24 Ιουλίου: Κρόνος
27 Ιουλίου (Πανσέληνος): Άρης

Να σημειωθεί μάλιστα ότι στις 31 Ιουλίου, ο Άρης θα βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη και γι’ αυτό θα φαίνεται ιδιαίτερα λαμπρός στον ουρανό.

Κι επειδή ο Ιούνιος, είπαμε, είναι μερικές χρονιές ολίγον ανοιξιάτικος, να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος δεν κρύβει παρόμοιες εκπλήξεις. Εξ’ ου και η παροιμία: «Στο κακορίζικο χωριό τον Αλωνάρη βρέχει».

Μανόλης Κουσλόγλου

ΠΗΓΕΣ:








Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα και... το προφιτερόλ.

Όταν αποφάσισα να... συστήσω στους συναδέλφους μου την Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality - AR) και τις τρομερές δυνατότητες ένταξής της στην εκπαιδευτική διαδικασία, μου ήρθε στο μυαλό η χιλιοπαιγμένη ελληνική ταινία "Χτυποκάρδια στο θρανίο". Εκεί, ο Γιώργος Κωνσταντίνου,  άφραγκος προγυμναστής της Λίζας Πετροβασίλη (Αλίκη Βουγιουκλάκη), προσπαθεί να παραγγείλει ένα θεσπέσιο γλυκό που καταρχήν δεν γνωρίζει πώς το λένε και όταν μαθαίνει ότι το λένε προφιτερόλ, δεν μπορεί να το προφέρει. Λέει λοιπόν στο γκαρσόνι: "Δεν με ενδιαφέρει πώς το λένε! Θέλω να το φάω!".

Πώς ονομάζεται λοιπόν η "σε πραγματικό χρόνο θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας;" Εικονική πραγματικότητα ονομάζεται και είμαι βέβαιος ότι δεν θέλετε να μάθετε πώς τη λένε, αλλά... να την απολαύσετε. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες:

Οδηγίες:
1. Επισκεφθείτε με το smartphone η το tablet σας τη σελίδα:
και κατεβάστε και εγκαταστήστε τη σχετική εφαρμογή από το app store η to google play.

2. Εμφανίστε το άρθρο αυτό στον Η/Υ σας, ή εκτυπώστε το,  ανοίξτε την εφαρμογή που εγκαταστήσατε στο κινητό σας και σημαδέψτε την παρακάτω φωτογραφία:

3. Μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία από διάφορες γωνίες, να πλησιάσετε ή να απομακρύνετε το κινητό σας από αυτήν. Όταν εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού σας ένα χεράκι σε κίτρινο φόντο, αγγίξτε το και στη συνέχεια αγγίξτε την κορυφή του ηφαιστείου. Η συνέχεια επί της οθόνης σας...

4. Και μιας και επισκεφθήκατε τον πλανήτη του Μικρού Πρίγκηπα, κάντε μια καλή πράξη: ξεριζώστε τα  μπαομπάπς πριν τον διαλύσουν! Σημαδέψτε την παρακάτω εικόνα και στη συνέχεια πατήστε το βελάκι "play" που εμφανίζεται στην οθόνη σας:

5. Ξεριζώστε τα μπαομπάπς.

Αυτό ονομάζεται Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality - AR) και ό,τι κάνατε αποτελεί μια ελάχιστη εφαρμογή της στην εκπαίδευση...

Μανόλης Κουσλόγλου

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ανάλυση περίπτωσης: Ενδεχόμενη κακόβουλη χρήση κινητού από μαθητή, σε ώρα μαθήματος που προϋποθέτει τη χρήση κινητών


"Ο Κύριος Παπαδόπουλος είναι ο νέος Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ μιας επαρχιακής πόλης. Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσέρχεται στο γραφείο του μία μαθήτρια που καταγγέλλει ότι κάποιος συμμαθητής της την βιντεοσκόπησε με το κινητό του την ώρα του μαθήματος. Απειλεί δε, ότι θα ενημερώσει τον πατέρα της προκειμένου να κινηθούν ακόμη και νομικά. Ο συμμαθητής της, και φερόμενος ως δράστης, διαμαρτύρεται ισχυριζόμενος ότι η συμμαθήτριά του ψεύδεται. Επίσης δηλώνει ότι η κατοχή του ενεργοποιημένου κινητού στα χέρια του οφείλεται στον διδάσκοντα καθηγητή πληροφορικής, έναν εξαίρετο και καινοτόμο εκπαιδευτικό, που έχει ζητήσει από τους μαθητές να χρησιμοποιούν τα κινητά τους για τις ανάγκες του μαθήματος. Συνεπώς, «από αυτόν θα πρέπει να ζητηθούν τα ρέστα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο εκπαιδευτικός, στην ώρα διδασκαλίας του οποίου έγινε το συμβάν, επιβεβαιώνει ότι έχει ζητήσει από τους μαθητές του να χρησιμοποιούν το κινητό τους στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής, καθώς αυτό απαιτεί προγραμματισμό σε περιβάλλον android. Οι πεπαλαιωμένοι Η/Υ του εργαστηρίου είναι αδύνατο να τρέχουν εξομοιώσεις κινητών. οπότε  η χρήση των προσωπικών κινητών των μαθητών είναι μονόδρομος για τη διεξαγωγή του μαθήματος.  Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό  θα πρέπει να εξελίσσεται σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς κανένα όφελος για τους μαθητές. Άλλωστε, «όλοι οι μαθητές φέρνουν μαζί τους τα κινητά στο σχολείο. Ας τα εκμεταλλευτούμε εποικοδομητικά τουλάχιστον», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός ."

Ποιος είναι ο καταλληλότερος και νομικά κατοχυρωμένος τρόπος να αντιμετωπίσει ένας διευθυντής το παραπάνω συμβάν; Η απάντηση, ενδιαφέρει όχι μόνο τους διευθυντές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς αναλύεται πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία και βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:


Επισήμανση: Η παραπάνω μελέτη περίπτωσης αποτελεί εργασία στο πλαίσιο του  μαθήματος "Εκπαιδευτική Νομοθεσία" των Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οργάνωση & Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων" και εκπονήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 (αξιολογήθηκε με "άριστα"). Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018 (που δεν ίσχυε όταν εκπονήθηκε η εργασία), η χρήση κινητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς επιτρέπεται πλέον και στη Β'θμια Εκπ/ση. Όπως θα αντιληφθούν ωστόσο οι αναγνώστες, ο χειρισμός του θέματος δεν αλλάζει.

Μανόλης Κουσλόγλου

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας: "Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες"



Σήμερα Παρασκευή 22/6, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε την εγκύκλιο Φ.25/103373/Δ1, με τίτλο " Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες".

Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπεται πλέον σε καθηγητές και μαθητές να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και tablets για εκπαιδευτικούς σκοπούς, κάτω από την επίβλεψη του καθηγητή και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Οι φορητές συσκευές πρέπει να ανήκουν στον καθηγητή ή στο σχολείο

- Πρέπει να τηρείται η κείμενη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Μέχρι  σήμερα, οι αποφάσεις που καθόριζαν την χρήση των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία ήταν οι ακόλουθες:
- Η Υ.Α. 132328/Γ2/07-12-2006 της τότε Υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, που  απαγορεύει ρητά την κατοχή κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται μαθητής να φέρει κινητό στην τσάντα του και απενεργοποιημένο.
- Η Υ.Α. του Υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου (100553/Γ2/04-09-2012) που επιπλέον απαγορεύει και όλες τις παρόμοιες συσκευές, καταγραφής εικόνας και ήχου, όπως κάμερες.
- Η Εγκύκλιος 137003/Δ1/25-08-2016 του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ, Ιωάννη Παντή που διατηρεί την απαγόρευση, αλλά άρει την απαγόρευση για διδακτικούς σκοπούς στις Σχολικές Μονάδες της Α’θμιας Εκπ/σης

Είναι πια βέβαιο ότι οι εκπαιδευτικοί που εκμεταλλεύονται ήδη το mobile learning ή θα επιθυμούσαν να το εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα από τα όργανα διοίκησης που επικαλούνται το γράμμα του νόμου. Επιπλέον, οι σχολικές μονάδες που εφαρμόζουν το Mobile Learning, θα μπορούν πλέον να γνωστοποιούν τις καινοτόμες δράσεις τους, δρώντας ως πυρήνες διάδοσης της μεθοδολογίας αυτής.

Τέλος, το βασικότερο είναι ότι πλέον δίνεται μια καλή αφορμή στην εκπαιδευτική κοινότητα να οριοθετήσει με ξεκάθαρο τρόπο τη χρήση κινητών στα σχολεία και να υπάρξει ένα ειλικρινές συμβόλαιο χρήσης τους στα σχολεία, μέσα από σχετικές προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο "πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής" (πρώην "σχολικός κανονισμός") που προβλέπει το ΦΕΚ10645/ΓΔ4/23-1-2018 (τ Β' 120). Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να σταματήσουν οι τραγελαφικές καταστάσεις που βιώνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, κυρίως στα Λύκεια της χώρας, εξαιτίας της τυφλής απαγόρευσης για τις φορητές συσκευές που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Άλλωστε, σύμφωνα με το "UNESCO policy guidelines for mobile learning" (2013). πρέπει να αποφεύγονται οι γενικές απαγορεύσεις των κινητών συσκευών. Οι καθολικές απαγορεύσεις, εκτός και αν εφαρμόζονται για σωστά τεκμηριωμένους λόγους, συνήθως παρεμποδίζουν τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και εμποδίζουν την καινοτομία στη διδασκαλία και τη μάθηση. ("Avoid blanket prohibitions of mobile devices. Universal bans, unless implemented for well-considered reasons, are blunt instruments that usually obstruct educational opportunities and inhibit innovation in teaching and learning")

Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για το Mobile Learning στην Ελλάδα. Επίσης, είναι μια μικρή δικαίωση προσπαθειών δύο ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία του παρόντος Blog. Φαίνεται ότι, όπως έγραψε ο  Paulo Coehlo στον Αλχημιστή του, όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις.

Μανόλης Κουσλόγλου



-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
  
ΘΕΜΑ : «Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες»


Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου και λαμβάνοντας υπόψη το ΠΔ 28/15 (34Α΄) «Κωδικοποίηση διατάξεων για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία», το ν. 2472/1997 (50Α΄) «Περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» καθώς και την με αριθμ. πρωτ. 14/21-04-2016 Πράξη του Δ.Σ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ορίζουμε τα εξής:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.



Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

«Απόψεις των εκπαιδευτικών Β’θμιας Εκπ/σης για τη χρήση φορητών συσκευών στα σχολεία ως εργαλείων μάθησης: Ισχύουσα νομοθεσία, όρια, εκπαιδευτικοί σκοποί. Η περίπτωση των Σχολείων της πόλης της Καβάλας»


Δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας και είναι πλέον προσβάσιμη η εισήγηση με θέμα (κάντε κλικ): 


Η παρούσα έρευνα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής της στάσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Β’θμιας Εκπ/σης σχετικά με την ένταξη του Mobile Learning στην τυπική εκπαίδευση και διερευνά καταρχήν τις στάσεις των συναδέλφων που διδάσκουν σε σχολεία της Καβάλας, με μεσοπρόθεσμη στόχευση τη διεύρυνση της έρευνας σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Η καταγραφή αυτή μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην μελέτη, επεξεργασία και διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το ελληνικό εκπαιδευτικό περιβάλλον και να καλύψει το υπάρχων μεγάλο κενό στον τομέα της διερεύνησης των στάσεων των Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Να τονιστεί ότι, όπως σε όλες τις προηγούμενες δράσεις και εφαρμογές Mobile learning, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, ενημερώθηκε σχετικά το ΙΕΠ, καθώς ο σκοπός είναι η υπεύθυνη εφαρμογή του Mobile learning στη Β'Θμια Εκπ/ση.

Μανόλης Κουσλόγλου

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Νομοσχέδιο για τις Νέες Δομές Εκπαίδευσης. Ε.Δ.Ε.Α.Υ.: Μια τροποποιημένη δομή που αφορά πλέον ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς


Το Νομοσχέδιο
Σύντομα κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση παλαιών δομών εκπαίδευσης (ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΚΕΣΥΠ, ΚΠΕ, Σχολικοί Σύμβουλοι κ.α.) και τη δημιουργία νέων, που έχουν συνήθως διευρυμένες αρμοδιότητες. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και το νέο τρόπο μοριοδότησης των στελεχών της εκπαίδευσης.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς καθορίζει  ένα εντελώς νέο  πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασίας του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πολλά από τα επιμέρους άρθρα του ενδιαφέρουν διαφορετικές ομάδες εκπαιδευτικών και έχουν συζητηθεί ευρέως μέχρι σήμερα (λειτουργία ΕΚΦΕ, κατάργηση ΚΕΠΛΗΝΕΤ, μοριοδότηση στελεχών εκπαίδευσης κ.α.). 
Ωστόσο, δύο άρθρα του νομοσχεδίου, αφορούν σε όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της επικράτειας και επιφέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων. 

Τα Ε.Δ.Ε.Α.Υ.
Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο, (άρθρο 10), δημιουργούνται τα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) και οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ.)
Οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. έχουν ως μέλη, μεταξύ άλλων, μέλη του συλλόγου διδασκόντων και:
α) Διενεργούν αξιολογήσεις του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι μαθητές και προτείνουν την παραπομπή στα Κ.Ε.Σ.Υ.  των μαθητών για τους οποίους, ύστερα από την υποστήριξη στο σχολείο τους και την εφαρμογή βραχυχρόνιου προγράμματος παρέμβασης, κρίνεται ότι απαιτείται η έκδοση αξιολογικής έκθεσης - γνωμάτευσης.
β) Υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων σε σχέση με ζητήματα παιδαγωγικής ανταπόκρισης στην ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού, όπως η εφαρμογή μεθόδων διαφοροποιημένης διδασκαλίας, διαθεματικών και διεπιστημονικών προσεγγίσεων, ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, βιωματικής μάθησης και εναλλακτικών μορφών μάθησης.
γ) Διαμορφώνουν προγράμματα προσχολικής πρώιμης παρέμβασης, σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Σ.Υ. ή τα δημόσια Ιατροπαιδαγωγικά (Ι.Π.Δ.) Κέντρα ή τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και οργανώνουν ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για γονείς.
δ) Εξειδικεύουν τους βασικούς άξονες των Ε.Π.Ε. (Εξατομικευμένα Προγράμματα Παρέμβασης) όπως αυτοί καθορίζονται από τα Κ.Ε.Σ.Υ., σε συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και έχουν την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του τμήματος φοίτησης του μαθητή.
ε) Εισηγούνται και υποστηρίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα ως σύνολο, σε ζητήματα που αφορούν την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη μιας ομαδοσυνεργατικής κοινότητας μάθησης και την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η σχολική διαρροή, η σχολική βία και καταστάσεις κρίσεως.
στ) Συνεργάζονται με τα Κ.Ε.Σ.Υ. ως προς τον σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, σε ατομική ή ομαδική βάση, ως προς την υποστήριξη του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων και ως προς την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.
ζ) Συντονίζουν και παρακολουθούν τις δράσεις κοινωνικής στήριξης των μαθητών και συνεργάζονται με κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και, κατά περίπτωση, με λοιπούς φορείς, όπως Ι.Π.Δ. Κέντρα, άλλες δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής τους που παρέχουν ιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όταν προκύπτουν σαφείς ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας ή παιδικής κακοποίησης ή γονεϊκής παραμέλησης.

Επίσης, σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται εκπαιδευτικός ως υπεύθυνος επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ., ο οποίος, σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου, έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των αιτημάτων προς το Κ.Ε.Σ.Υ. και τη συνολική συνεργασία με αυτό. 

Στις σχολικές μονάδες, λοιπόν, την ευθύνη για τη σύνταξη και την υλοποίηση του βραχυχρόνιου προγράμματος παρέμβασης, καθώς και την υποστήριξη και παρακολούθηση της εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής πορείας των μαθητών, έχουν οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. 
Γίνεται μάλιστα η πρόβλεψη ώστε στις σχολικές μονάδες που δεν λειτουργεί Ε.Δ.Ε.Α.Υ., η αρμοδιότητα αυτή να ανήκει σε ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών, η οποία υποστηρίζεται στο έργο της από το Κ.Ε.Σ.Υ. και η οποία συγκροτείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και αποτελείται από τον διευθυντή ή τον υποδιευθυντή του σχολείου, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ. και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος. Στις συνεδριάσεις των ομάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και οι ίδιοι οι μαθητές όπου αυτό καθίσταται εφικτό, για την κατάθεση απόψεων για το σχεδιασμό Ε.Π.Ε.

Ο αυξημένος ρόλος των εκπαιδευτικών
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η νομική σύσταση και οι αρμοδιότητες των Ε.Δ.Ε.Α.Υ ("Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης", ονομάστηκαν τότε) και Σ.Δ.Ε.Υ. είχαν ήδη προβλεφθεί στο ΦΕΚ 315/2014. Ωστόσο, οι δομές αυτές αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων δεν είχε στην ουσία ιδιαίτερη εμπλοκή και συμμετοχή σε αυτά. 
Όπως γίνεται πλέον φανερό από το νέο νομοσχέδιο, ο σύλλογος διδασκόντων αναλαμβάνει πλέον ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη διαχείριση όλων των μαθητών που χρήζουν υποστήριξης. Το νομοσχέδιο δε αυτό, θα πρέπει να συνδυαστεί με τα άρθρα 30 και 31 της πρόσφατης Υ.Α. 10645/ΓΔ4 (ΦΕΚ Β 120/23.1.2018), όπου είχε προβλεφθεί η σύσταση Συμβουλίων Τμήματος για την παιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθητών με παραπτωματική συμπεριφορά. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο σύλλογος διδασκόντων αναλαμβάνει πολύ σημαντικό ρόλο στις δράσεις εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου με τη χρήση παιδαγωγικών μέτρων, αντί της συνηθισμένης μπιχεϊβιοριστικού τύπου αντιμετώπισης.

Για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω βέβαια απαιτούνται γνώσεις, δεξιότητες, κατάρτιση και κυρίως... πολύς - πολύς χρόνος από πλευράς των εκπαιδευτικών.  Το τελευταίο προαπαιτούμενο έχει λυθεί ήδη από το άρθρο 245 του πρόσφατου Ν.4512/2018 (ΦΕΚ 5,τ.Α’/ 17-1-2018), που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις σχετικά με το χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών στις σχολικές τους μονάδες (βλ. 30ωρο εκπαιδευτικών: Όλα είναι θέμα... χρόνου!). 

Όσο για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, δηλαδή τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κατάρτιση, αυτά φαίνεται να επαφίενται για ακόμη μια φορά στην αυτοεπιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Πόσο εύκολο θα είναι ωστόσο γι' αυτούς να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, χωρίς κάποια ουσιαστική υποστήριξη;  Η νέα σχολική χρονιά θα δείξει...
Μανόλης Κουσλόγλου
Υ.Γ. Ολόκληρο το νομοσχέδιο βρίσκεται ΕΔΩ.

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), μια επισήμανση και ένα ερώτημα - τροφή για σκέψη.


Στις 25 Μαΐου 2018 τίθεται σε ισχύ  ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), ο οποίος αφορά φυσικά και στη λειτουργία των σχολικών Μονάδων, που χαρακτηρίζονται "πλούσια σε δεδομένα".

Ήδη, ο ενημερωτικός κόμβος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου "Ασφάλεια στο διαδίκτυο" προχώρησε σε σχετική υπόμνηση με τίτλο "Πρότυπο προστασίας προσωπικών δεδομένων στα σχολεία". 

O πλήρης, 120σέλιδος κανονισμός, είναι προσβάσιμος στα ελληνικά ΕΔΩ. Να υπογραμμισθεί ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πρώτες 170 παράγραφοι, που αναλύουν την φιλοσοφία του κανονισμού και των άρθρων του, που ακολουθούν. Όσοι δεν αρκούνται στο... Microlearning των social media, θα ήταν καλό να το διαβάσουν.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει σχετικά με τον ορισμό της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, όπως αυτός δίνεται στην παράγραφο 2, του άρθρου 4 του κανονισμού:

"Επεξεργασία: κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ή χωρίς τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή σε σύνολα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή η μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριών, η χρήση, η κοινολόγηση με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμός, η διαγραφή ή η καταστροφή".

Ο παραπάνω ορισμός οδηγεί καταρχήν σε μία επισήμανση: Ακόμη και η προφορική διάδοση προσωπικών δεδομένων των μαθητών ή συναδέλφων (σωματικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, βιομετρικά και άλλα χαρακτηριστικά) ή πράξη που προκαλεί την κοινοποίηση ή διάδοσή τους, χωρίς να έχει γνώση το υποκείμενο ή χωρίς τη γραπτή συγκατάθεσή του, αποτελεί παράπτωμα και επισύρει συνέπειες. 

Αυτό βέβαια είναι μάλλον γνωστό, αλλά ποτέ δεν τηρείται στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας... του κουτσομπολιού. Σε αντίθεση με την αντίστοιχη γερμανική, όπου ο εκπαιδευτικός υπογράφει κατά την πρόσληψή του δήλωση, ότι γνωρίζει το ακριβές, βαρύ, πρόστιμο που θα πληρώσει σε περίπτωση προφορικής διάδοσης προσωπικών δεδομένων συναδέλφων ή μαθητών του (ο υπογράφων του άρθρου είναι και... υπογράφων της σχετικής δήλωσης κατά τη θητεία του στο Heusteigschule  Stuttgart...)  

Ωστόσο, ο παραπάνω ορισμός προκαλεί και ένα πολύ σοβαρό ερώτημα:  
Ποιες θα είναι άραγε οι επιπτώσεις του νέου κανονισμού της Ε.Ε. όσον αφορά σε επίσημες διαδικασίες που ακολουθούνται ή εκδηλώσεις που διεξάγονται στα ελληνικά σχολεία και οι οποίες αποτελούν έμμεσα ή άμεσα πράξεις δήλωσης/κοινοποίησης και διάδοσης προσωπικών δεδομένων των μαθητών;  

Ας το σκεφτούμε λίγο...

Μανόλης Κουσλόγλου

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μήπως πρέπει να απαγορευτούν ΟΛΑ τα ρολόγια χειρός στις φετινές Πανελλαδικές;


Πριν από ένα περίπου χρόνο, σε αυτό το Blog είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο με τίτλο "Το νέο σκονάκι για τα διαγωνίσματα",  όπου γινόταν αναφορά στις δυνατότητες που παρέχουν τα έξυπνα ρολόγια (smart watches) σε διαγωνιζόμενους να κλέβουν στις εξετάσεις. Αυτό το άρθρο περιλάμβανε και σχετικές διαφημίσεις εταιριών προς διαγωνιζόμενους-υποψήφιους αγοραστές, όπου εξαίρονται οι δυνατότητες των σχετικών ρολογιών στην...κλεψιά. 

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αρκετά πανεπιστήμια διεθνώς έχουν απαγορεύσει τη χρήση των smart-watches κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Ωστόσο, η σημερινή είδηση με τίτλο "Watch ban imposeσd at GCSE and A-level exams", που μεταδίδεται από το BBC, θέτει νέα δεδομένα, καθώς αναφέρει ότι  τα ρολόγια χειρός, χωρίς διάκριση, απαγορεύθηκαν πλέον στην Αγγλία, για όσους μαθητές συμμετέχουν σε εξετάσεις General Certificate of Secondary Education και A-level. 

Η μη διάκριση ανάμεσα στα έξυπνα και τα απλά ρολόγια, οφείλεται προφανώς στη δυσκολία που υπάρχει πλέον στο να αντιληφθούν οι εκπαιδευτικοί τι είδους ρολόι φοράει κάθε μαθητής.

Με δεδομένο ότι τα έξυπνα ρολόγια φοριούνται ήδη από τους Έλληνες μαθητές, μήπως θα έπρεπε να παρθεί άμεσα ανάλογη απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία μάλιστα να ισχύσει από τις φετινές Πανελλαδικές; Μια απόφαση, δηλαδή, που να απαγορεύει στους Έλληνες μαθητές που διαγωνίζονται στις εξετάσεις, να φοράνε ρολόγια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια απαγόρευση βεβαίως θα πρέπει να είναι η πρόβλεψη, ώστε όλες οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων οφείλουν να διαθέτουν ρολόι τοίχου... που να λειτουργεί. 

Είναι τόσο δύσκολο;

Μανόλης Κουσλόγλου





Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Παρουσίαση: "Απόψεις των εκπαιδευτικών Β’θμιας Εκπ/σης για τη χρήση φορητών συσκευών στα σχολεία ως εργαλείων μάθησης"


Τη Κυριακή 29/4/2018, στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκε η εισήγηση με θέμα:

"Απόψεις των εκπαιδευτικών Β’θμιας Εκπ/σης για τη χρήση φορητών συσκευών στα σχολεία ως εργαλείων μάθησης: Ισχύουσα νομοθεσία, όρια, εκπαιδευτικοί σκοποί. 
Η περίπτωση των Σχολείων της πόλης της Καβάλας"

Η παρουσίαση της εισήγησης, είναι πλέον αναρτημένη και δημοσίως προσβάσιμη στη διεύθυνση: https://www.slideshare.net/ManolisKousloglou/ss-95421864


Μανόλης Κουσλόγλου


Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η Eπαυξημένη (AR) και Εικονική Πραγματικότητα (VR) στη διδασκαλίας της φυσικής... πάει συνέδριο.


Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από... δύο χρόνια: Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας θα φιλοξενούσε ένα βιωματικό εργαστήριο Mobile Learning. Αυτό που δεν είχε αποφασιστεί αυτά τα δύο χρόνια, και μέχρι μόλις πριν από λίγες μέρες ήταν... το περιεχόμενό του.

Ο λόγος γι' αυτήν την καθυστέρηση ήταν η επίγνωση ότι η εξελίξεις σε θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας είναι ραγδαίες. Η ευθύνη λοιπόν, για εξάσκηση των επιμορφούμενων συναδέλφων  στις πιο πρόσφατες εφαρμογές και η ανάγκη για παροχή σε αυτούς της πιο επικαιροποιημένης ενημέρωσης πάνω σε θέματα Mobile learning, κατέστησε μόλις σήμερα δυνατό τον σχεδιασμό του εργαστηρίου αυτού.

Μπορεί να ανακοινωθεί πλέον ότι το περιεχόμενο του εργαστηρίου, πέραν των όσων αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση του 5ου Συνεδρίου, θα εμπλουτισθεί με εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality - AR) και Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality - VR).

Ίσως να είναι το πρώτο βιωματικό εργαστήριο διδακτικής της Φυσικής στον ελλαδικό χώρο που θα περιλαμβάνει αυτές τις τεχνολογίες. Περισσότερα σε τρεις περίπου εβδομάδες, με την έναρξη των εγγραφών.

Πληροφορίες:  Δείξε μου το κινητό σου, να σου πω τι φυσικός είσαι

Μανόλης Κουσλόγλου